Kalocsára és Paksra is begördül az interaktív tájékoztató kamion

A Paksi Társadalmi Tanács 41 települését járja körbe az ősz-tél folyamán az MVM Paks II. Zrt. interaktív tájékoztató kamionja, elsőként Kalocsán mutatkozik be szeptember 7-én. A kamion 2009 óta járja az országot, eljuttatva hazánk távolabbi pontjaira is az atomenergiával kapcsolatos ismereteket – eddig közel 230 ezer látogató számára, írta meg a Társadalmi Ellenőrző Információs és Településfejlesztési Társulás honlapja. A mobil kiállítás az elmúlt években számos nyári fesztiválon is részt vett, ahol fiatalok ezrei ismerkedhettek meg az atomerőművel és a Paks II. beruházással. A megújult interaktív kamion 2015 nyarán összesen nyolc zenei és művészeti fesztiválon várta a látogatókat, akik részletes tájékoztatást kaptak az új blokkok létesítéséről.

A megújult kiállítás szeptembertől decemberig a Paksi Társadalmi Tanács összes települését meglátogatja. A körút első állomása szeptember 7-11. között Kalocsa lesz, az érintett települések sorát pedig Paks zárja majd 2015 decemberében.

A kamion interaktív tábláin az érdeklődők számos információt találnak a hazai villamosenergia-rendszerről, a világ atomerőműveiről, a paksi atomerőmű jelenleg is üzemelő négy blokkjáról, a Paks II. projektről, az atomerőmű környezetében található élővilágról. A kiállításon megismerhetőek az új blokkok létesítésének fő mérföldkövei, a blokkok biztonsági paraméterei, az építés és az üzemeltetés környezeti és társadalmi-gazdasági hatásai, illetve több fotó is megtekinthető a Roszatom paksihoz hasonló építkezéseiről. A Pakson létesítendő blokktípus részletesebben is megismerhető a Roszatom magyar felirattal ellátott rövidfilmjének segítségével. A kiállításon megszerzett tudását bárki felmérheti a tesztgépek segítségével. A helyesen válaszolók ajándékban is részesülnek. Természetesen az eddigi évek során nagy népszerűségnek örvendő energiatermelő kerékpár ezúttal is kipróbálható, így bárki megtapasztalhatja, mekkora erőkifejtésre van szükség az egyes háztartási eszközök működtetéséhez. A kiállításon a Paksi Atomerőmű korábbi dolgozói adnak szakszerű válaszokat minden felmerülő kérdésre, aki pedig később szeretné még jobban elmélyíteni ismereteit, számos kiadvány közül választhat, írja a TEIT honlapja.

Az interaktív kamion mindennap 8-12 és 13-17 óra között lesz látogatható.