Begördült Kalocsára a tájékoztató kamion

Kalocsán indult el az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. interaktív kamionjának őszi-téli körútja. A mozgó tárlat szeptember 11-ig várja a piactéren a látogatókat. Előbb Bács-Kiskun megyei településeken áll meg, majd átkel a Dunán és Tolna megyében folytatja útját. December 18-ig a Paksi Társadalmi Tanács negyvenegy települését viszi házhoz az információkat. Minderről dr. Aszódi Attila kormánybiztos és Mittler István, a projekttársaság kommunikációs igazgatója beszélt a kalocsai városházán. Aszódi Attila beszámolt arról, hogy nyolc fesztiválon állomásozott a kamion az elmúlt nyáron, ezeken 12 ezer látogató fogadott. Közülük ezren vállalkoztak egy kérdőív kitöltésére. A válaszadók 65 százaléka gondolja úgy, hogy hosszú távon atomenergiával és megújuló forrásokból biztosítható az ország villamosenergia-ellátása. A válaszadók zöme a legnagyobb problémaként az importfüggőséget jelölte meg, amire – mint a kormánybiztos rámutatott – jó válasz az atomenergia. Az is kiderült, hogy a többség számára fontos szempont a villamos energia ár. Az atomenergia ebből a szempontból is jó választás – húzta alá Aszódi.

Fotó: Kövi Gergő/Paksi Hírnök
Fotó: Kövi Gergő/Paksi Hírnök

Mittler István emlékeztetett rá, hogy az interaktív tájékoztató kamion 2009 óta járja az országot, eljuttatva hazánk távolabbi pontjaira is az atomenergiával kapcsolatos ismereteket. Mostanáig összesen 230 ezer látogatót fogadott. Hozzátette, a paksi atomerőmű évente 30 ezer látogatót fogad, a kamion viszont helybe tudja vinni az atomenergiával kapcsolatos információkat.

Aszódi Attila a Paks II. projekt jelenlegi állásáról beszámolva azt mondta, hogy folynak földtani kutatások. Az első mélyfúrás – ami májusban a sajtó képviselőinek jelenlétében, Németkéren kezdődött – elérte a tervezett, hétszáz méteres mélységet, a fúrómag kiértékelése még folyik. Három másik nagy, 1500 méter célmélységű fúráshoz is hozzáfogtak a szakemberek, illetve néhány sekély fúrás zajlik a telephelyen kívül, illetve több mint ötven néhány tíz méter mélységű fúrás folyik a telephelyen is.

Fotó: Kövi Gergő/Paksi Hírnök
Fotó: Kövi Gergő/Paksi Hírnök

Arról is beszámolt, hogy a környezetvédelmi engedélyezés keretében a bejelentkezett tizenegy országgal elkezdődött a konzultáció, néhány országban szakmai egyeztetés, másutt lakossági fórum is lesz. Az eljárás várhatóan novemberben zárul le, így a környezetvédelmi engedély még idén megszülethet – fogalmazott Aszódi Attila hozzáfűzve, hogy mind a hazai, mind az ország határon túli tapasztalatokat összegzi a környezetvédelmi hatóság, ezekre azért van szükség, hogy megalapozott véleményt tudjon alkotni.
A sajtótájékoztatót követően Aszódi Attila kormánybiztos mintegy kétszáz középiskolás és nyolcadik osztályos diák számára tartott előadást az ország energiapolitikájáról, az atomenergiáról és a paksi atomerőmű új blokkjainak előkészületeiről. A decemberig tartó tájékoztató körút során hasonló előadás lesz majd Szekszárdon és Pakson.

Lapunk kérdésére Bálint József, Kalocsa polgármester azt mondta, hogy készül a város Paks II. projekthez kapcsolódó fejlesztési terve, mint ahogyan a társadalmi tanácshoz tartozó többi településen is dolgoznak ennek elkészítésén. A fejlesztés összehangoltan, koordináltan fog zajlani a kormány szándékának megfelelően, tette hozzá. Szó esett a híd előkészítéséről is. Ennek kapcsán Bálint József azt mondta, hogy szeptember 15-re megszületik a döntés a híd típusáról, 2016-ban az ütemezés szerint a tervezés, engedélyezés zajlik, majd 2017-ben elkezdődik az építés. Mind a polgármester, mind a kormánybiztos kiemelte, hogy a híd nem feltétele az atomerőmű két blokkja építésének, attól független, az átkelő a kalocsai térség fejlesztését szolgálja.