Madocsa, Györköny és Dunapataj is TEIT-tag lenne

A Társadalmi Ellenőrző Információs és Településfejlesztési Társulás támogatja a társulási megállapodás szerinti 12 km-es körben fekvő három, még nem TEIT-tag település felvételét a társulásban, amennyiben a jelenlegi tagok változatlan támogatásban részesülnek – ezt az állásfoglalást fogadta el Tengelicen tartott ülésén a TEIT. A társulás tagjai még nem zárták le a kérdést, tovább tárgyalnak róla mind a TEIT-en belül, mind a kormányzattal.

A TEIT esetleges bővítése a Paks II. projekthez fűződő környezetvédelmi hatósági eljárás keretében tartott lakossági fórumon került terítékre. Dr. Bálint József elnök azt mondta, a Paksi Társadalmi Tanács kifejezetten az atomerőmű új blokkjainak építéséhez kötődő térségi fejlesztési feladatok összehangolására jött létre. A TEIT feladata, létjogosultsága más, hiszen két nukleáris létesítmény közvetlen közelében fekvő településekről van szó, amelyek elfogadják mind az atomerőművet, mind a kiégett kazetták elhelyezésére szolgáló tárolót, és tájékoztató munkájukkal segítik azok társadalmi beágyazódását.

Gáncs István alelnök elmondta, hogy még az idén, a lehető legrövidebb időn belül szeretnének pontot tenni a bővítési kérdés végére. Mind a Duna jobb, mind a bal partján vannak csatlakozni szándékozó települések, az alapító okirat szerint a TEIT azokat a településeket tömöríti, amelyeknek közigazgatási területe beleesik az erőmű körüli 12 km sugarú körbe. Ezek: Madocsa, Györköny, valamint Dunapataj. A társulás tengelici ülésén részt vettek a partnerszervezetek, azaz az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. és a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Nonprofit Kft. képviselői is.

Az atomerőmű kommunikációs igazgatója, dr. Kovács Antal elmondta, hogy szignifikáns különbség van az atomerőmű elfogadottságában a TEIT-es, illetve a nem TEIT-es településeken, amit a társulás tájékoztatási tevékenysége eredményének tekint. Honti Gabriella az RHK Kft. kommunikációs vezetője aláhúzta, mindkét fél érdeke ugyanaz: a nukleáris létesítmények biztonságos, lakosság által támogatott működése.