Hamvas István: a két új blokk a mi gyerekünk

Lehetőséget adott az egymással való találkozásra, az aktív, dolgos időszak emlékeinek felidézésére az atomerőműben pénteken rendezett nyugdíjasnap, de arra is, hogy az erőmű vezetői tájékoztatást adjanak az elmúlt időszak fontos eseményeiről. Hamvas István vezérigazgató és Bognár Péter humánigazgató vállalta fel ezt a feladatot a harmadízben megrendezett fórumon, amelyre körülbelül nyolcszázan gyűltek össze. Az elmúlt évek sikerei közül legfontosabbként emelte ki Hamvas István azt, hogy az egyes és kettes blokkra megkapták a továbbüzemeltetési engedélyt, így újabb húsz évig biztosít megélhetést az erőmű a térségben élőknek. A jövőt illetően fontos az új blokkok építése – hangsúlyozta a vezérigazgató.

– Büszkén mondjuk, hogy a mi gyerekünk, mi vittük a Teller-projektet a parlament elé – fogalmazott. Azt mondta, az építésre létrehozott projekttársaság velük szorosan együttműködve végzi a munkáját építve arra a szaktudásra, ami az atomerőműben felhalmozódott. Emlékeztetett arra, hogy Lázár János miniszter Pakson jártakor megerősítette, hogy a paksi atomerőmű lesz az üzemeltetője az új blokkoknak.

A nyugdíjasnap – mint Majoros János elmondta – a szakszervezetek kezdeményezésére jött létre. A PADOSZ nyugdíjas tagozatának elnöke hozzáfűzte, hogy más nyugdíjasokat érintő intézkedéseket is sikerült elérniük az érdekképviseleteknek. Ezekről a fórum keretében tájékoztatást is adott az egybegyűlteknek. A délután mindezen túl kötetlenül zajlott, fehér asztal mellett beszélgettek a régi kollégák és arra is lehetőségük nyílt, hogy kisvonaton végigutazzanak az üzemi területen, megnézzék, hogy mi változott, amióta nem látták.