Paks volt a díszvendég a paprikafesztiválon

Fotó: Kövi Gergő/Paksi Hírnök
Fotó: Kövi Gergő/Paksi Hírnök

A Szent István Kalocsai Paprika Lovagrend lovagja lett Süli János. A lovaggá ütés szertartását a kalocsai városházán tartották a 26. Kalocsai Paprikafesztivál keretében. A rendezvényre Paks mint díszvendég kapott meghívást. A város sátra, ahol kolbászos vekni és paksi borok fogyasztása közben színes kiadványok között válogathatott a látogató, közvetlenül a nagyszínpad mellett állt. Utóbbin előbb dr. Bálint József polgármester, majd a rendezvény fővédnöke, dr. Aradszki András energiaügyért felelős államtitkár mondott köszöntőt. Dr. Bálint József azt hangsúlyozta, hogy Pakssal közös terveik megvalósítása érdekében egyesíti erőit a két város. Dr. Aradszki András, aki nemcsak az energetikai terén szőtt merész álmok miatt, hanem családi kötődése okán kapott meghívást a programra, arról beszélt, hogy Kalocsa egy olyan város, amely amellett, hogy őrzi hagyományait, a modernitás kihívásainak is igyekszik megfelelni. Kiemelte, hogy a kalocsai paprika, amely hungarikum, stílust, hagyományt, közösségeket teremt. – Kalocsa hatalmas lehetőség előtt áll a paksi atomerőművi kapacitás fenntartását célzó beruházással, a híd építésével, részt vehet a beruházás kiszolgálásában, bekerülhet a gazdasági vérkeringésbe.

Fotó: Kövi Gergő/Paksi Hírnök
Fotó: Kövi Gergő/Paksi Hírnök

A köszöntő után újabb ünnepélyes aktus keretében három új lovagot fogadott soraiba a 2001-ben alakult Szent István Kalocsai Paprika Lovagrend. Az új lovagok esküvel fogadták, hogy mindent megtesznek a kalocsai paprika hírnevének öregbítéséért. – Barátaimnak és ismerőseimnek egészségük megóvása érdekében és azért, hogy hosszú életűek legyenek ezen a Földön, mindig kalocsai paprikát ajánlok, fogyasztásában magam is jó példával járok – szólt az eskü szövege. Süli János azt mondta, hogy ha az ilyen felkéréssel, lovaggá ütéssel járó külsőség nem is áll hozzá közel, a céllal tud azonosulni. Szívesen vállalja a kalocsai paprika népszerűsítését, hiszen egy olyan unikális termék, amely ráadásul sok-sok ember számára biztosított, biztosít megélhetést.

Fotó: Kövi Gergő/Paksi Hírnök
Fotó: Kövi Gergő/Paksi Hírnök

Paks több műsorszámmal – például a Tűzvirág Táncegyüttes fellépésével – járult hozzá a 26. Kalocsai Paprikafesztivál színesítéséhez, de a programhoz tizenkilencedik alkalommal társuló paprikás ételek főzőversenyén is megjelent. Csapó Sándor , a Mezőföldvíz Kft. ügyvezetője a Kiskunvíz Kft. vezetőjével közösen főzött halászlét. Mint elmondták, a hal, a paprika, sőt még a főzés közben és után fogyasztott bor is a Duna bal partjáról való, a paksiak a főzőtudományukkal egészítették ki mindezt. A kapcsolatukat szorosabbra fűzni tervező víziközműcégek mellett még hatvan csapat nevezett a főzőversenyre.