Több mint hétszáz embernek biztosítanak munkát az ipari parkban

Kulturált, minőségi, és ár-érték arányban is jó – foglalta össze a paksi ipari park inkubátorházáról alkotott véleményét a tűzoltókészülékek felülvizsgálatával, javításával foglalkozó Hesztia Kft. paksi telephelyének vezetője. Osztermájer Róbert azt mondta, jó döntésnek bizonyult, hogy beköltöztek, elégedettek, otthon érzik magunkat. Korábban is volt már Pakson telephelyük, de korszerűbbet, kulturáltabbat akartak, ezért költöztek az inkubátorházba, ahol ezt megtalálták. A Hesztia Kft. mellett még tizenhat vállalkozás talált otthonra az uniós támogatással épült, korszerű, nemcsak helyet, hanem szolgáltatásokat is nyújtó inkubátorházban.

A Paksi Ipari Park Kft. ügyvezetője, dr. Sztruhár Sándor felidézte, hogy a ház létrehozásának gondolata a 2008-ban kirobbant válság idején merült fel, ezért sok volt a kétség mind a cég, mind a város vezetőiben, de mára igazoltnak látszik, jó döntés volt belevágni. Az, hogy 180 millió forintnyi vissza nem térítendő támogatás segítette a megvalósítást, egy újabb pozitívum, csakúgy mint a Duna-Mecsek Területfejlesztési Alapítványtól elnyert 40 millió forintos támogatás, ezek az összegek a költségek felét fedezték. Sztruhár Sándor azt mondta, sikerült teljesíteni, sőt túlszárnyalni a pályázatban megszabott szigorú feltételeket. Mára a 11 csarnokból 10, a 15 irodából 14 bérlőre talált, tizenhét vállalkozás dolgozik a házban, amely a szó szoros értelmében inkubátor- és akcelerátorház, azaz nemcsak egy épület, hanem egy program, ami segít kezdő vállalkozóknak megtenni az első lépéseket. További cél, hogy Paksot népszerűsítve a gazdasági szereplők körében, egyre több vállalkozást – potenciális adófizetőt – vonzzanak a városba azzal, hogy a végleges telephely létrehozásáig biztosítják a működés feltételeit. Két bérlő már vásárolt telekingatlant az ipari parkban, ami azt jelzi, hogy megtalálták számításukat Pakson és az ipari parkban.

Mind a városra váró fejlődés, mind az inkubátorház sikere jó alapot biztosít arra, hogy egy újabb, hasonló, de ezzel nem mindenben megegyező funkciójú ház építésének előkészítő munkáját elkezdjék. Dr. Sztruhár Sándor azt mondta, mindehhez stabil, biztos hátteret az önkormányzat nyújt, amely száz százalékban tulajdonosa a Paksi Ipari Park Kft.-nek. Az erőmű-beruházáshoz szükséges környezet és gazdasági feltételrendszer kiszolgálásában szerepet tud vállalni egy komplex szolgáltatóház, amelynek létesítését tervezik, de attól függetlenül is hosszú távon fenntarthatónak ígérkezik a fejlesztés.

A közeljövő feladatai között említette az ügyvezető, hogy a 36 hektáros területen kisebb parcellákat alakítsanak ki, de infrastruktúra-fejlesztést is terveznek, illetve a feladatok bővülésével egy nagyobb léptékű szervezetfejlesztésre is szükség lesz a Paksi Ipari Park Kft.-nél. A tulajdonos önkormányzat a közelmúltban 15 hektáros földterületet vásárolt, így ennyivel bővül az ipari park területe.

Az inkubátorházban működő 17 vállalkozáson kívül 23 saját telephellyel rendelkező cég dolgozik az ipari parkban, és négy olyan partnerük is van, aki már vásárolt telket, de még nem építkezett. Ez a negyven cég több mint 700 embernek ad munkát.