Eszéken kezdődött, Bécsben folytatódik a közmeghallgatások sora

Eszéken tartották az első külföldi közmeghallgatást a Paks II. projekt környezetvédelmi engedélyezésének tárgyában. Az Espooi Egyezménynek eleget téve Magyarország az előzetes konzultáció során harminc európai országot tájékoztatott a Paks II. projekt környezetvédelmi engedélyezésének nemzetközi szakaszával kapcsolatban. Összesen 11 ország, köztük Horvátország jelezte, hogy részt kíván venni az engedélyezési folyamatban, írta meg a projekttársaság honlapja.

Eszéken dr. Aszódi Attila, a paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos általános tájékoztatást adott a Paks II. beruházásról, majd ismertette az új blokkok létesítésének és üzemeltetésének környezeti hatásait. A kormánybiztos részletesen kitért a nukleáris biztonság követelményeire és az új blokkok biztonsági paramétereire. Az előadást követően – a paksi közmeghallgatáshoz hasonlóan – lehetőség nyílt a kérdések és vélemények megfogalmazására. A közel ötórás eseményen számos kérdés hangzott el a megjelent civilszervezetek, valamint a különböző önkormányzatok és hatóságok részéről. A kérdések főként a biztonság, a kiégett fűtőelemek és a radioaktív hulladékok kezelése, valamint a radioaktív kibocsátás kapcsán merültek fel. A kérdezők minden esetben részletes választ kaptak.

A nemzetközi szakasz következő állomása Bécs, ahol szeptember 23-án kerül sor közmeghallgatásra, majd a konzultációs körút Romániában, Szlovéniában, Ukrajnában, Németországban és Szerbiában folytatódik. A szakmai konzultációk és lakossági fórumok, közmeghallgatások célja, hogy a magyar környezetvédelmi hatóság további véleményekhez juthasson, és a környezeti hatástanulmány tartalmazzon minden olyan megközelítést, amit az értékeléskor figyelembe kell venni, írta meg a mvmpaks2.hu.