A Paksi Társadalmi Tanácsról is szó esett Luxemburgban

A paksi atomerőmű új blokkjaihoz kötődő környezetvédelmi eljárás keretében tartott fórumokról és az azok nyomán megszületett Paksi Társadalmi Tanács megalakulásáról is szó esett a GMF Luxemburgban tartott éves rendes közgyűlésén és szemináriumán. A TEIT-et háromfős delegáció képviselte a Nukleáris Létesítmények Körüli Európai Önkormányzatok Csoportja programján. Dr. Bálint József elnök, Gáncs István társelnök, valamint Koch István titkár mellett Dohóczki Csaba GMF-alelnök és a Bátaapáti környékét képviselő TETT társulás küldöttsége vett részt a programon, amelyen Mariano Vila d’Abadal főtitkár számolt be a GMF múlt tevékenységéről, külön kitérve az érintett uniós szervezetek vezetőivel való egyeztetések eredményeit. Beszélt a június 2-3-án, Pakson megtartott GMF-konferencia sikeréről, megköszönve még egyszer a szervezők munkáját.

Döntés született arról, hogy 2016. október 6-7. között Flamanville-ben, Franciaországban tartják a GMF közgyűlését. 2016. június 2-3-án Östhammar településen Svédországban szerveznek konferenciát, ahol a radioaktív hulladékkezelés, elhelyezés lesz a középpontban. A közgyűlés végén a tagok javaslatai alapján újraválasztották a GMF vezetőségét – köztük Dohóczky Csabát, aki immár 2004 óta látja el tisztségét. A jelenlegi vezetőség további két évre szóló mandátumot kapott.

A közgyűlést követően Jean Claude Venchiarutti, az EU radioaktív hulladék kezeléséért és leszerelésért felelős szervezet tisztségviselője ismertette tevékenységüket. Kiemelte, hogy jelenleg a radioaktívhulladék-kezelés, -elhelyezés témában beérkezett országjelentéseket értékelik, majd ezt követően vetik össze a jelentésben foglaltakat a helyszíni bejárások eredményeivel. Céljuk az, hogy a lakosság tájékoztatása széleskörű legyen, az üzemeltetők tevékenysége pedig átlátható. Többek között a lakossági álláspontok jobb megismerése és a lakosság megfelelőbb tájékoztatása érdekében kerekasztal-beszélgetéseket terveznek az unió tagállamaiban. Ezt követően a GMF-szervezet tagtársulásainak rövid beszámolója következett. Dr. Bálint József elnök és Gáncs István társelnök arról tájékoztattak, hogy a paksi atomerőmű bővítése kapcsán folyamatos az egyeztetés a Paks II. projektcéggel és az illetékes kormányzati szervekkel. Fórumokat, közmeghallgatásokat tartottak, illetve megalakult a Paksi Társadalmi Tanács az atomerőmű körüli 41 település részvételével.