Alattomos gázra figyelmeztet a katasztrófavédelem

A fűtési szezon kezdetével megszaporodnak a szén-monoxid-mérgezéses és kéménytüzes esetek, ezek megelőzéséről tartott tájékoztatót a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Tolna Megyei Tűzmegelőzési Bizottság Pakson, az inkubátorházban. A veszélyforrásokról elsőként dr. Balázs Gábor katasztrófavédelmi igazgató beszélt.

– Fűtési technológiától függetlenül három tényező játszik szerepet a szén-monoxid-mérgezések kialakulásánál: a készülékek nem megfelelő használata, a szabálytalan kivitelezés és a műszaki felülvizsgálatok vagy ellenőrzések elmulasztása. A mérgezések száma az országos átlaghoz hasonlóan Tolna megyében is csökkenő tendenciát mutat, de addig nem lehet elégszer hangsúlyozni a megelőzési lehetőségeket, míg akár egy ember halálát okozza ez az alattomos gáz – fogalmazott a tájékoztatón Balázs Gábor.

A szén-monoxid agresszív gáz, mivel az oxigént kiszorítva háromszázszor jobban kötődik a vér hemoglobinjához, és alattomos, mert színtelen, szagtalan gázként egyrészt érzékszerveinkkel nem érzékelhető, a mérgezésnek nincsenek tipikus tünetei – erről már Benkő József vezető mentőtiszt beszélt. Jellemzően húsz térfogatszázalék alatt ugyanis még nem okoz tüneteket, e fölött viszont olyan jeleket tapasztalhatunk – szédülés hányinger, rosszullét, fáradtság –, amik könnyen összetéveszthetők más betegségek tüneteivel. Negyven százalék fölött már izomgyengeség jelentkezik, ami akadályozza a menekülést, hatvan százalék felett pedig elkerülhetetlenül bekövetkezik a halál. A szén-monoxid-mérgezések tipikus helyszíne a fürdőszoba, mivel sok esetben itt találhatóak a készülékek, és jellemzően ezek a lakás legkisebb, rosszul szellőző helyiségei. Benkő József arra is felhívta a figyelmet, hogy az első és legfontosabb teendő mindig a szellőztetés, akkor is, ha a tüneteket észleljük – akár családtagunkon, akár háziállaton –, de abban az esetben is, ha valakinek a segítségére sietünk.

A szakemberek felhívták a figyelmet arra is, hogy nem érdemes spórolni a szén-monoxid jelenlétét érzékelő készülékeken, hiszen emberélet is múlhat azon, hogy jelzi-e a veszélyt az érzékelő.