Nagy figyelmet fordít a munkavédelemre az atomerőmű

A munkavédelem, a biztonságos munkavégzést segítő eszközök, kreatív megoldások legújabbjait sorakoztatták fel a kiállítók a paksi atomerőmű látogatóközpontjában a Munkavédelmi napon. Ugyanitt seregnyi hasznos információt tartalmazó előadások követték egymást azzal a céllal, hogy az erőműben dolgozók – legyenek akár az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. akár más, beszállítóként ott dolgozó cégek alkalmazottjai – olyan új ismeretek birtokába jussanak, amelyek a munkabiztonság javítását szolgálják.

– A munkavégzés során szigorú szabályok írják elő a megfelelő viselkedést, azért hívtuk életre a rendezvényt, hogy ezeket mi is megismerjük és megértsük – húzta alá Szabó Béla, az erőmű munkavédelmi bizottságának elnöke. A szervezet 2005-ben hívta életre Együtt az egészségért és munkabiztonságért programját annak érdekében, hogy a dolgozók tájékoztatásával csökkentse a munkabalesetek, foglalkozási megbetegedések számát. – Ez a munkaadó és munkavállalók közös érdeke – húzta alá.

Volent Gábor biztonsági igazgató ezzel egyetértve kiemelte, hogy a munkavédelem elsősorban a munkáltató felelőssége, ezért az atomerőmű erre nagy figyelmet fordít. – Nemcsak a jogszabályban előírt követelményeket biztosítjuk, hanem azon túl, is megtalálva a gyenge pontokat, a biztonságot javító lehetőségeket – tájékoztatott. Hozzáfűzte, hogy ha megvannak a műszaki feltételek, világos szabályok, még mindig ott van az emberi tényező, ezért a kockázatok minimalizálása érdekében fontos a dolgozók rendszeres tájékoztatása. A biztonsági igazgató arról is beszámolt, hogy a munkabalesetek száma évről évre csökken, súlyos munkahelyi baleset pedig sok-sok éve nem történt már a paksi atomerőműben.

A Munkavédelmi nap része volt az atomerőmű tűzoltóság gyakorlata is, amelyről itt láthatnak képriportot.