Egészséges életmódra nevelnék a romákat

Roma Egészség- és Családi Napot szervezett a Paksi Roma Integrációs Iroda és a Paksi Roma Hagyományőrző Egyesület. A rendezvényen egészségügyi szűrés, táplálkozási tanácsadás és egészséges ételek kóstolója várta az érdeklődőket. A statisztikák szerint a romák átlagéletkora csupán 50-60 év. A magas halálozási ráta oka az egészségtelen táplálkozás és a káros szenvedélyek, mondta el az első alkalommal szervezett napon Berki Attila, a Paksi Roma Hagyományőrző Egyesület vezetője, hozzátéve: az egészséges életmóddal kapcsolatos információk közvetítése révén ők is hozzájárulnának a helyi roma családok egészségi állapotának javításához.

– Célunk az volt, hogy megmutassuk a lakosságnak, hogy az egészséges ételek is lehetnek finomak, könnyen elkészíthetőek és nem muszáj drága alapanyagokat felhasználni hozzá – erről már Jelencsik Rozália, a Paksi Roma Integrációs Iroda vezetője beszélt a rendezvényen, ahol Windisch Adrienn dietetikus tartott előadást az egészséges táplálkozásról, dr. Molnár Klára és az ÁNTSZ helyi munkatársai egészségügyi szűrésekkel várta az érdeklődőket, a gyereksarokban pedig arcfestés és számos játék kínált kikapcsolódási lehetőséget a kicsiknek. A javasolt egészséges ételeket meg is kóstolhatták a résztvevők, sütőtök, lencsepástétom és padlizsánkrém sorakozott az asztalon a zsíros kenyér mellett, hiszen mint az elhangzott: bármikor lehet akár zsíros kenyeret is fogyasztani akkor, ha mellé zöldségeket és gyümölcsöket is eszünk.

A roma egészségnapon Süli János köszöntötte a programra érkezőket. Paks polgármestere azt mondta: fontos, hogy a helyi romák maguk alakítsák sorsukat. Ennek ösztönzésére a paksi önkormányzat az atomerőművel együttműködve, a cég nagyadózói rendelkezésének egy részével támogatta az integrációs iroda elindítását. – Szeretnénk ezt jövőre is biztosítani, hogy amíg beérkeznek a romák felzárkóztatását segítő központi és uniós segítő támogatások, az iroda megteremthesse a lehetőségét egy felnőttképzési központ, egy diákkollégium és egy roma szakkollégium elindításának, ami az integráció alapja lehetne – tudtuk meg Paks polgármesterétől.