Gazdag programkínálattal állítanák meg a dunai szállodahajókat Pakson

Régi álma Paksnak, hogy a folyami nagy szállodahajók megálljanak városunknál, hiszen a városunk mellett hetente-kéthetente elhaladó hajókon 150-200 külföldi turista utazik. A terv megvalósítása elkezdődött: 2016-ban létrejönnek ennek feltételei: programcsomagok készültek és decemberben budapesti konferencián tárgyalnak a nemzetközi hajóstársaságokkal. Jövőre már nem lesz technikai akadálya, hogy a szállodahajók megállhassanak Paksnál, hiszen elkészül a korzóhoz tervezett új hajószínpad, amely alkalmas lesz arra, hogy kikössenek mellette a nagy hajók.

Forrás: Paks város önkormányzata
Forrás: Paks város önkormányzata

Az elképzelés megvalósítását partnerként a Magyar Turizmus Zrt. is segíti. A cég felmérése szerint a szállodahajókon jellemzően a 70 év feletti francia, német, angol, amerikai turisták utaznak. Vannak közöttük mozgásukban korlátozottak is, így az akadálymentes közlekedés lehetőségét is biztosítani kell – mondta el Czink Dóra. Az önkormányzat turisztikai referense hozzátette: az utazásszervezőknek fontos, hogy mindig újabb programpontok is sorakozzanak a folyami hajóutakon részt vevő turisták számára, hiszen sok a visszatérő vendég. Ezek a turisták a hajón töltik az éjszakát, így 2-3-5 órás programokat kínálhat számukra Paks. Ha sikerül a hajóstársaságokat meggyőzni, hogy érdemes itt kikötni, fakultatív lehetőségeket ajánlhatunk a hajón utazóknak: a városi és az atomenergetikai múzeum szolgáltatásait, a látogatóközpontot, a Sárgödör teret és a Szentlélek-templomot mint helyi látnivalót. Czink Dóra azt is elmondta, ezek a turisták a tapasztalatok szerint a helyi sajátosságokra – például a gasztronómiai különlegességekre, a kézműves termékekre – fogékonyak, és szeretik az aktív kikapcsolódást.

– Felvettük a kapcsolatot egy paksi keramikussal, akinél ki is próbálhatják, hogyan lehet agyagtárgyat készíteni. A gasztronómiai kínálatot a Sárgödör téren szeretnénk biztosítani kiegészítve györkönyi lehetőségekkel, melyekről tanulmányúton tájékozódtunk a Magyar Turizmus Zrt. szakembereivel. A választható programok palettáját néptáncbemutatóval és élőzenével színesítjük – tudtuk meg.
Paks városa decemberben a MAHART budapesti konferenciáján mutathatja be kínálatát a nagy nemzetközi hajóstársaságnak, amelyre angol nyelvű kiadvány is készül.

A Duna mentén a nagy szállodahajók fontos megállója Budapest mellett Kalocsa és Mohács, utóbbi helyen kézműves kirakatot, busóudvart, villányi és pécsi kirándulást kínálnak a turistáknak.