Róka jár az Öreghegyen

Róka jár az Öreghegyen – jelezték olvasóink. Az állatot – bár lehet, hogy nem egy, hanem több példány is van – többen is látták már, felbukkant az Öreghegy utcában és a Munkácsyban is. Egy olvasónk mesélte, hogy az udvarba beállva a kocsija fényszórójának fényében pillantottak meg egyik este egy kisrókát, aki a kerítés tövében aludt, s nem riadt meg a fénytől sem.

Rauh Konrád gyepmesterhez, a Dunakömlődi Vadásztársaság vezetőjéhez is érkezett jelzés a házak között felbukkant állatról. Véleménye szerint a régi temetőben vackolhatta be magát, de a város más részein, például a lőtér környékén lévő kertekben is többször felbukkant már. A bejelentés nyomán bejárta a terepet, de nem sikerült találkoznia az állattal. A róka – mint mondta – vadászható faj, ám lakott területen a vadászat tilos, így nem lehet csak úgy kilőni. Mérgezni szintén tilos, mert szelektív méreg, tehát olyan, amit csak ez az állat eszik meg, nincs. Kínálkozik még egy-két lehetőség arra, hogy eltávolítsák, de egyik sem kecsegtet túl nagy eredménnyel.

Lehet kérni éles kilövési engedélyt a rendőrségtől, ennek elbírálási határideje 30 nap, de Rauh Konrád tapasztalatai szerint Pakson gyors, rugalmas az ügyintézés, akár egy-két nap alatt megadják. A kérelemben pontosan meg kell határozni az időpontot, a terepet biztosítani kell. Probléma a vadász szerint akkor van, ha hiába áll vagy ül lesben, lehet, hogy a papíron rögzített időpontban nem jár sikerrel. Ilyenkor kezdődik minden elölről.

Rauh Konrád megkereste dr. Kuti István rendőrkapitányt, hogy egyeztessenek, megoldást keressenek.
A probléma egyébként nem új keletű, gyakori Paks környékén a róka, és a korábbi években is előfordult, hogy bemerészkedett a városba egy-egy példány. A vadász arra is kitért, hogy a közhiedelem azt tartja, hogy az a róka, amelyik az emberhez közel merészkedik, bizonyára veszett. Erre Magyarországon, azon belül a Dunántúlon vajmi kevés esély van, hiszen vakcinázzák az állatokat, így szinte kizárt, hogy veszettséggel fertőzött legyen. Egyébként sem jelent veszélyt, hiszen fél az embertől, elkerüli, nem kell arra számítani, hogy bárkit is megtámad. Ennek ellenére nincs helye a városban, ezért igyekeznek megtalálni a megoldást az eltávolítására.

Rauh Konrádot egy másik, állatokkal kapcsolatos, szintén olvasóink által jelzett problémáról is megkérdeztük. Ez pedig a rágcsálók által autókban okozott kár kérdése. A gyepmester előtt ez is ismert, elő-előfordul, hogy a járművek motorháztetején hagyják nyomaikat kisebb-nagyobb négylábúak. Ez legfeljebb bosszúságot jelent, azt viszont, ha a motortérben is látogatást tesznek, pénztárcánk is bánhatja, mert elrágják a vezetékeket. – Ez a nyest – mondja a gyepmester. Hozzáteszi, mivel védett állat, itt még kisebb a mozgástér. Ismeretei szerint, mivel az élve befogó csapdába nem megy be, egy megoldás van, ez pedig egy autósboltokban vásárolható vegyszer, amit a motortérbe fújva egy időre távol tarthatjuk a nem kívánt látogatókat.