Nyílt tenderen választja ki beszállítóit a Roszatom

Fotó: Kövi Gergő/Paksi Hírnök
Fotó: Kövi Gergő/Paksi Hírnök

Nyílt tenderen fogja kiválasztani leendő beszállítóit a Paks II. építése során a Roszatom – mondta Kirill Komarov vezérigazgató-helyettes hétfőn, Budapesten annak a kétnapos konferenciának a nyitónapján, amit az orosz atomenergetikai konszern rendezett atomenergetikai ipari beszállítóknak. Az Atomex-Europe 2015 elnevezésű találkozón előadások sora hangzott el az együttműködés lehetséges formáiról. Kirill Komarov dr. Aszódi Attilával közös sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy a projekt 2018-ig tartó előkészítő szakaszába már vontak be magyar vállalkozásokat. – Az atomerőmű lelkét, a reaktort és a speciális alkatrészeket Oroszországban fogják előállítani, de alapelveinknek megfelelően az összes további berendezésre, építési munkákra nyílt pályázatot fogunk kiírni betartva annak szabályait. Ezeken, úgy vélem, a magyar vállalatoknak előnyük lesz, hiszen fizikailag közel vannak. Az építési munkálatokhoz sokkal egyszerűbb lesz itt munkaerőt toborozni, mint más országokból – vázolta. Azt mondta, eddigi tapasztalataik szerint a kétblokkos atomerőművek építési csúcsidőszakában az építkezés 4-5000 embert foglalkoztat, ezek zöme az adott országban élő dolgozó. Ezen kívül a különböző berendezések előállításában, szerelésében is lesznek feladatok. – Tapasztalataink szerint minden munkahely négy-öt újabbat generál, ezért ez komoly foglalkoztatási növekedéssel fog járni, 25-35 ezer állással számolunk a Paks II. projekt kapcsán – mondta.

Fotó: Kövi Gergő/Paksi Hírnök
Fotó: Kövi Gergő/Paksi Hírnök

A negyven százalékos részvétel az államközi szerződés értelmében a projekt értékének 40 százalékát jelenti, húzta alá dr. Aszódi Attila. Ahhoz, hogy a magyar beszállítók részt tudjanak venni ebben a projektben, komoly felkészülésre van szükségük, tekintettel arra, hogy az atomerőmű nagyon speciális környezet, ahol komoly minőségügyi előírásoknak kell megfelelni, szigorú munkabiztonsági, nukleáris biztonsági és környezetvédelmi előírásokat kell teljesíteni – részletezte. – Szerencsénk van abban, hogy több mint harminc éve működnek atomerőművi blokkok Magyarországon így megvan az országban az a tudás, ami alapján erre a nagy feladatra fel lehet készülni – emelte ki. Azt mondta, az építőipari tevékenységben, a gépészeti és a villamos szerelési munkákban számolnak magyar részvétellel, de több olyan cég van, amelyek képesek arra, hogy berendezéseket előállítson és beszállítson az erőműbe.

Kirill Komarov arra a kérdésre, hogy a Roszatom szempontjából mekkora kockázatot jelent az Európai Bizottság vizsgálata, azt mondta, cégük nem szereplője a vizsgálatnak, a tárgyalásokat magyar kollégáik folytatják, ők pedig pontosan végrehajtják az összes kötelezettségüket, mégpedig nyíltan, transzparens módon. – Ez kölcsönösen előnyös projekt mind Oroszország, mind Európa számára. Európában újabb munkahelyeket, értékeket teremtünk. Nézzék meg, hány ember foglal ma itt helyet, ők mind vállalati vezetők, akik számítanak arra, hogy szerephez jutnak a Paks II. projekt realizációjában. Szilárdan hisszük, hogy sikerül nekik – húzta alá.

Újságírói felvetésre arra is kitért, hogy a cseh példától eltekintve a világon senki nem ír ki pályázatot atomerőművekre, mert így lehetetlen kiválasztani a szállítót, hiszen a technológia, a finanszírozás, a szakemberek felkészítése, a kiégett üzemanyag és a radioaktív hulladékok elhelyezésének kérdése annyira bonyolult, hogy ezt nem lehet egy pályázati kiírásba sűríteni.

Európában jelenleg öt reaktort építenek három orosz, kettő francia technológiával, és egyiket sem előzte meg pályázat.