Téli könyvtermés

A város kiadásában megjelent Szelek ladikján című költészeti antológia bemutatóját a közelmúltban tartották. A tematikus megkötés nélkül elkészített gyűjtemény 23 paksi kötődésű költő verseit és 23 képzőművészeti alkotás fotóját tartalmazza. Az antológia szerkesztésére Acsádi Rozália és László Kovács Gyula kapott megbízást még 2012-ben, a képzőművészeti szerkesztő Győrffy József volt.

Negyven év krónikája Paksi Atomerőmű Vállalat – MVM Paksi Atomerőmű Zrt. 1975-2015 a címe annak a könyvnek, amelyet dr. Bencze Géza és Beregnyei Miklós szerkesztett. Az album olvasóit Hamvas István vezérigazgató köszönti, mint írja: az elmúlt négy évtizedben, a megváltozott társadalmi viszonyok közepette, ez a békés termelési eszköz, a Paksi Atomerőmű, mélyen beágyazódott környezetébe, pótolhatatlanná tette magát. Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt kiadásában megjelent könyvben a cég eddigi történetének minden fontos mérföldköve megjelenik egy-egy gondolattal, korabeli fotók, újságcikkek kíséretében.

Beregnyei Miklós munkája az a rendhagyó kivitelű kötet is, ami a Kettős könyv címet viseli. Az És az élet újraindult című tanulmánya a ’44-’45-ös közállapotokkal foglalkozik, a Hej halászok, halászok című írás pedig a paksi halászati szövetkezet megalakulásának történetét idézi fel.

Ugyancsak Beregnyei Miklóstól jelent meg a Paks sajtótörténetének negyedik, záró kötete is. Bevezetője szerint az 1980-as évek elejétől napjainkig megjelent helyi sajtótermékeket mutatja be, amelyeket négy csoportba sorolhatunk: közéleti, párt, iskolai és reklámkiadványok. Az összegző jellegű kötetet, amely a Paksi Hírnök történetét is feldolgozza, a Jámbor Pál Társaság adta ki.