Jótékonysági kezdeményezés társult a koncerthez

Elkészült, a közönség is megismerhette a 23. Gastroblues Fesztivál lemezre rögzített zenei anyagát. A bemutatót idén is jótékonysággal kötötték össze, de változatlanul a finom ételekkel, italokkal megfűszerezett zene játszotta a főszerepet. Két lemez készült az idén, az egyik a magyar, a másik pedig a külföldi előadók koncertjeit, a velük készült interjúkat tartalmazzák. A paksi fesztivál különösen gazdag zenei anyaggal rendelkezik, hiszen kezdetektől megörökítették az összes Pakson színpadra lépő zenész produkcióját. A Dunakömlődi Faluházban szombaton délután öttől váltották egymást a zenekarok. A sort a közönségkedvenc Ismerős Arcok nyitotta és a Beat Back zárta.

Az esti, komoly érdeklődés által kísért nyilvános bemutatót sajtótájékoztató előzte meg, ahol a fesztivál minden fontos eleméről – koncertekről, borbarát találkozóról, főzőversenyről, fesztiválfociról – rövid élménybeszámoló hangzott el. Szót kaptak a testvértelepülések képviselői is, hiszen a Gastroblues fontos színtere Paks partnerkapcsolatainak. Jenei Károly a viskiek, dr. Kelemen András a kézdivásárhelyiek, Pallya Gábor pedig a galántaiak üzenetét hozta el Paksra. Elfogadta a szervezők meghívását Potápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkár is, aki a zene, a dal magyarságot megtartó szerepéről, erejéről beszélt.
Hagyomány, hogy mind a fesztiválhoz, mind a lemezbemutatóhoz jótékonysági kezdeményezés társul. A 23. fesztivál templomi koncertjének és főzőversenyének bevételéhez hasonlóan a mostani jótékonysági tombola bevétele is Viskre kerül.

Habár a lemezbemutatónak vége, a hozzá kapcsolódó adakozásnak nem. A jótékonysági tombolából befolyt, önmagában sem csekély pénzt szeretnék még jelentősebb összeggel kiegészíteni, így a következő napokban árverésre bocsátanak több relikviát. A Paksi FC és a Ferencváros labdarúgói által aláírt labdákra és mezekre lehet majd licitálni. A bevételt kisebb delegáció viszi majd el Kárpátaljára, Viskre, hogy az ott élő magyar gyerekek karácsonyát gazdagabbá tegyék. Első évben Erdély számára gyűjtöttek, ahol akkor árvíz pusztított, azóta minden esztendőben Visket segít, mert ott a legnagyobb a szükség.