A magánszemélyeket nem érinti a januártól bevezetett telekadó

2016-tól telekadót kell fizetniük a vállalkozásoknak, amelyek az év utolsó napjaiban kaptak értesítést bevallási kötelezettségükről. Teleknek minősül a helyi adókról szóló törvény szerint az épülettel, épületrésszel be nem épített földterület, kivéve a bel-, illetve külterületen fekvő, művelés alatt álló termőföldet, tanyát, a közút területét, a vasúti pályát, a temető földterületét, a halgazdálkodásra a halvédelemről szóló törvényben meghatározott víztározókat, az erdőt és a mocsárként nyilvántartott területeket. A jogszabály alapján mentes még az adó alól az épület és az épülettel beépített terület, a termelőüzem körüli biztonsági zóna, illetve, ha építési tilalom van elrendelve a telekre, akkor az adóköteles terület ötven százaléka kerül az adó hatálya alá. Szintén adómentességet élvez emellett a belterületi, művelés alól kivont, egy hektárt meg nem haladó terület feltéve, hogy ténylegesen művelés alatt áll.
Az új helyi adó mértéke a telek nagyságától függ: három hektárig nem kell fizetni, 3-15 hektárnyi területre 150 Ft/m², 15 hektár felett pedig 336 Ft/m² évente az adó. Eszerint például egy négyhektárnyi adóköteles területtel rendelkező vállalkozás 6 millió forint telekadó fizetésére kötelezett. A szóban forgó terület nagyságát a tulajdonos vallja be, a tulajdont képező telek nagyságából kivonja a rajta lévő épület hasznos alapterületét, illetve az adómentes területeket. Az adatokat az adóhatóság utólag ellenőrizheti.

Mintegy 1100 társas vállalkozás működik Pakson, ezek mindegyike megkapta már az értesítést a telekadóról. Ha a társaság tulajdonában van a telekadó hatálya alá tartozó ingatlan, akkor az értesítés kézhezvételétől számított 15 napon belül vissza kell juttatnia a bevallást az önkormányzat adócsoportjához; ha pedig nem rendelkezik ilyennel, akkor az ezt tartalmazó csatolt nyilatkozatot. Nemleges nyilatkozatok már érkeztek vissza a városházára, bevallás lapzártánkig nem. Értelmezési kérdésekkel a mezőgazdasági termelőszövetkezetek képviselői keresték fel eddig az adócsoportot.

– Az új adóból 4-500 millió forint plusz bevételt remél 2016-ban az önkormányzat. Voltak olyan híreink, hogy a rezsicsökkentés további hatásaként ezt meghaladó mértékű, jelentős iparűzésiadó-csök­kenésre kell számítanunk, ezt próbáljuk egyensúlyban tartani. Nem célunk a vállalkozások ellehetetlenítése, tisztában vagyunk mindenki adófizetési képességével és kifejezetten kerülni kívántuk a magánszemélyek megadóztatását – tájékoztatott dr. Blazsek Balázs. – Amennyiben időközben kiderül, hogy a tervezett adóalanyi körön kívül lesznek olyan vállalkozások, amelyek emiatt nehéz helyzetbe kerülnek, akkor a képviselő-testület nyitott a rendelet újratárgyalására – fogalmazott a címzetes főjegyző.

A telekadó bevezetése mellett újdonság idén az építményadó mértékének emelése, erről is novemberi ülésén határozott a testület. Ez a helyi adó is csak a vállalkozásokat érinti, céges lakás esetén 1,8%, minden más ingatlannál 3,6% a fizetendő adó, a korrigált forgalmi érték 50%-a után.