A Fiumei úti sírkertben vesznek végső búcsút Szekér Gyulától

Kilencvenéves korában elhunyt decemberben dr. Szekér Gyula, a kémiai tudományok akadémiai doktora, címzetes egyetemi tanár, egykori nehézipari miniszter, miniszterelnök-helyettes, akit nemrég Pro Urbe-díjjal ismert el Paks városa. Búcsúztatása január 15-én 11 órakor lesz Budapesten, a Fiumei úti Sírkert ravatalozójában. Dr. Szekér Gyulát Paks városa saját halottjának tekinti.

Dr. Szekér Gyula vegyészmérnökként szerzett egyetemi végzettséget, majd először vegyipari, később nehézipari miniszterhelyettes lett, 1971 és 1975 között nehézipari miniszterként, 1975 és 1980 között pedig már miniszterelnök-helyettesként állt kapcsolatban az atomerőmű-beruházással. Beosztásánál, de elsősorban rátermettségénél fogva – mint távlatokban gondolkodó vezetőnek – kiemelkedő szerepe volt a paksi atomerőmű létesítéséhez szükséges döntések előkészítésében, és az építés során felmerülő nehézségek elhárításában. Jelentős szerepe volt abban, hogy az ország gazdasági vezetése Paks esetében eltérjen attól a gyakorlattól, mely szerint a nagyberuházások kivitelezői, építői részére ideiglenes szálláshelyek épültek csupán. Paks fejlesztése ugyan nem szerepelt a megyei tervek között, mégis végleges városrész épült minden szükséges kiszolgáló létesítménnyel együtt. A szerkezetében és nagyságában a jelenlegi városképet is jelentősen meghatározó lakótelep megépülése, valamint a település várossá válása az ő határozott kiállásának is köszönhető, írtuk róla korábban.

A magyar kormány miniszterelnök-helyetteseként egy delegáció élén az amerikai kormány meghívására 1976 májusában hivatalos látogatást tett az Amerikai Egyesült Államokban. Fogadta őt Gerald Ford, az Egyesült Államok elnöke, tárgyalásuk nagyban hozzájárult ahhoz, hogy 1978. január 6-án, több évtizedes távollét után a korona és a koronázási ékszerek hazatértek Magyarországra, méltatta őt Celldömölk városa, amelynek díszpolgára is volt.

Dr. Szekér Gyula az 1989 előtti korszak kiemelkedő gazdaságtörténeti jelentőségű iparpolitikusa volt, aki meghatározó szerepet játszott az irányítása alá tartozó hazai alumínium-, kőolaj- és földgázipar, a gyógyszeripar, műanyag-, műtrágya-, petrolkémia-, az energetikai ipar kiépítésében, korszerűsítésében, írja nekrológjában a Vas Népe. A nevéhez köthető legfontosabb beruházások: a tiszaújvárosi TVK, a kazincbarcikai Borsodchem, a sajóbábonyi Észak-magyarországi Vegyiművek, a Dunai Kőolajfinomító Százhalombattán, a Paksi Atomerőmű, a Péti Nitrogénművek, a Székesfehérvári Kőolajfinomító, a szintetikus szálgyártás Nyergesújfalun, a Chinoin gyógyszeralapanyag-gyártás Budapesten, az EGIS gyógyszeralapanyag-gyártás Körmenden, a Richter fontos fejlesztései, a kőolaj- és földgázvezeték országos hálózatának kiépítése.