Udvardy György: megújulás előtt állnak a katolikus iskolák

A paksi Balogh Antal Katolikus Általános Iskola és Gimnáziumban is kiértékelték a köznevelési intézmények minőségorientált fejlesztése pályázat helyi eredményeit. Az eseményen dr. Udvardy György pécsi megyéspüspök és munkatársai ismertették a pályázattal kapcsolatban elvégzett munka eredményeit, intézményi sajátosságait. A Pécsi Egyházmegye 16 nevelési intézményét keresi fel a következő három hétben a megyéspüspök munkatársaival, szerdán a paksi katolikus iskolában jártak.

– Úgy állítottuk össze a pályázati anyagot, hogy a konkrét, közvetlen igényeket elégítse ki. Nagy figyelmet fordítottunk a személyi erőforrások és a pedagógiai módszerek fejlesztésére, a kapcsolatok, együttműködések kialakítására. Összegyűjtöttük az oktatási intézményeinkben működő jó vallásos gyakorlatokat, ennek keretében szeretnénk a szülőkkel való foglalkozást elősegíteni – tájékoztatott dr. Udvardy György. A pécsi megyéspüspök hozzátette: fontosnak tartják anyagi eszközeik és iskolaépületeik állagának felmérését, ha szükséges, fejlesztését. A paksi katolikus iskolában tartott tájékoztatón bemutatták és megvitatták a 2015 nyarán elindított humánerőforrás-felmérés eredményeit is.

Udvardy György megyéspüspök hangsúlyozta, hogy a katolikus nevelési intézmények olyan megújulási folyamat előtt állnak, amely jelentős feladatot ró ugyan a tantestületekre, de a munkatársak szakmai és személyes fejlődését, az intézmények ismertségét, vonzerejét minden bizonnyal növelni fogja. – Az elfogadottságunk jó a városban, de soha nem lehetünk elégedettek – mondta el a találkozón Koósz Roland. Az iskola igazgatója az intézményükre váró feladatokról szólva kiemelte, hogy a kommunikáció javítását egyrészt az egyházi intézmények egymás közötti kapcsolatában szeretnék megvalósítani, erősítve azt a küldetést, amit egy katolikus iskola képes betölteni a maga településén. Része a feladatnak, folytatta, hogy a település közintézményei, cégei és az önkormányzat felé olyan kommunikációval jelenjenek meg, ami segíti a nagy közösség létét, munkáját is.

Koósz Roland azt is elmondta, hogy a pályázat részeként a beiskolázási stratégiát is erősíteni szeretnék, már idén is sokkal tervezettebb és tudatosabb munka indult el ezen a téren. Új programok szervezetését is célul tűzték ki, illetve a tervek szerint folytatódik az iskola épületeinek korszerűsítése, az oktatás feltételeinek modernizálása.