A tízemeleteseket ellenőrzi a katasztrófavédelem

Tolna megye valamennyi úgynevezett középmagas épületénél ellenőrzést tart a katasztrófavédelem, ez Pakson a Babits és Pollack Mihály utcai tízemeleteseket érinti. Az ellenőrzés során a felvonulási területeket és a lépcsőházakat vizsgálják, kiemelt figyelmet fordítva a beavatkozás feltételeire és a menekülési útvonalakra. Szekszárdon már tartottak ellenőrzést, Pakson pedig februárban várható, tájékoztatott Boros Brigitta, a katasztrófavédelem szóvivője.

A katasztrófavédelem honlapján felhívják a figyelmet a tűzvédelmi előírások betartására. A szabályozás kimondja, hogy  a közlekedőket, lépcsőházakat nem tárolásra, hanem közlekedésre szánták, azokat arra is kell használni. A közlekedők tűzvédelmi szempontból kiemelt szereppel bírnak, hiszen menekülési útvonalként szolgálnak. Tűz esetén a forró füsttel, esetleg mérgező gázokkal teli lépcsőházban a helyismerettel rendelkező emberek is nehezen tájékozódnak. Ha a menekülési útvonalat leszűkítik az otthagyott tárgyak, az nem csak a tűzoltói beavatkozást, de a lakók menekülését is megnehezíti.

Előfordul az is, hogy a felvonulási területen egyesek figyelmen kívül hagyják a parkolási tilalmat , és ezzel veszélyeztetik az esetleges beavatkozás, életmentés hatékonyságát, sikerességét. A vonatkozó jogszabályok szerint a tűzoltási felvonulási és vízszerzési helyeken nem lehet parkolót kialakítani. Ezeken a helyeken a parkolási tilalmat táblával és a tűzvédelmi szakhatóság előírása esetén útburkolati jellel jelölni kell.