Minden ingatlanról nyilatkozni kell a telekadó kapcsán

A januárban életbe lépő telekadó kapcsán az önkormányzat felhívja a figyelmet, hogy a vállalkozásoknak minden ingatlanjukról bevallást kell készíteniük, hiszen ezen adatok alapján tudja az adóhatóság megállapítani, hogy az adott ingatlannak van-e olyan területrésze, amely teleknek minősül, és ha igen, akkor a rendelet szerint melyik kategóriába tartozik. Gyakori hiba, hogy az adózók nemleges nyilatkozatot adnak ki, holott az ingatlan-nyilvántartás szerint van ingatlan a tulajdonukban. Ez jellemzően a három hektár alatti területek és a lakástulajdonok esetében történt így.

Aki nem vagy rosszul töltötte ki a telekadó-bevallást, az a napokban felszólítólevelet kap, tájékoztatott dr. Török Erzsébet, az önkormányzat adócsoportjának vezetője.

2016-tól telekadót kell fizetniük a paksi vállalkozásoknak. Ha a társaság tulajdonában van ingatlan, akkor az új adófizetési kötelezettségről szóló értesítés kézhezvételétől számított 15 napon belül vissza kellett juttatni a bevallást az önkormányzat adócsoportjához; ha pedig nem rendelkezik ilyennel, akkor az ezt tartalmazó nyilatkozatot.

Teleknek minősül a helyi adókról szóló törvény szerint az épülettel, épületrésszel be nem épített földterület, kivéve a bel- és külterületen fekvő, művelés alatt álló termőföldet, tanyát, a közút területét, a vasúti pályát, a temető földterületét, a törvényben meghatározott víztározókat, az erdőt és a mocsárként nyilvántartott területeket. A törvény mentességeket is biztosít. Az új helyi adó mértéke a telek nagyságától függ: három hektárig nem kell fizetni, 3-15 hektárnyi területre 150 Ft/m², 15 hektár felett pedig 336 Ft/m² évente az adó.

A magánszemélyeket nem érinti a telekadó.