Nemzeti mozgalom lesz az Örökségünkből

Örökségünk mottóval mozgalom indítását jelentette be a nemzetpolitikáért felelős államtitkár hétfőn. A kezdeményezés célja, hogy egy dal segítségével megszólítsák a világ különböző pontjain élő magyarokat, és bevonják őket egy, a magyar nyelv megőrzését, a magyarság megtartását szorgalmazó mozgalomba.
Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár a kezdeményezést beharangozó sajtótájékoztatón elmondta: az Örökségünk című dal a magyar nyelv megőrzésére, a magyarság megtartására ösztönöz, miközben közösséget kovácsol, kiváló lehetőséget teremt arra, hogy erősítse a világ különböző pontjain élő magyarok kapcsolatát az anyaországgal és egymással. Az államtitkár felajánlotta, hogy a Kőrösi Csoma Sándor program és a Petőfi Sándor program összesen 150 ösztöndíjasa is segít a dal népszerűsítésében.

A kampány során arra ösztönzik a magyarokat határon innen és túl, hogy énekeljék el a dalt, készítsenek erről videofelvételt – lehetőleg otthonuk emblematikus helyein – és töltsék fel a produkció honlapjára. A felvételeket a weboldalon és a közösségi médiában folyamatosan közlik. Párhuzamosan felvételeket készítettek, illetve készítenek Csíksomlyón, Huszton és Londonban, és a felvételek felhasználásával egy újabb klipet állítanak össze a világ különböző pontjairól érkező anyagok, valamint a saját felvételek felhasználásával. Ezt a klipet várhatóan Pakson mutatják be szeptemberben – olvasható a kezdeményezésről szóló háttéranyagban.
Az Örökség című dal szerzője Gyulai István, paksi zenész, dalszerző, a városi Csengey Dénes Kulturális Központ munkatársa. Vida Tünde, a mozgalom ötletgazdája arról beszélt, hogy szeretnék, ha minél több magyar emberhez el tudnának jutni a dallal az anyaországon belül és a határon túl. Eddig 22 ezren tekintették meg a dalt a youtube.com oldalon – jegyezte meg.

Az Örökségünk mozgalom védnökei Potápi Árpád János, Süli János és Hamvas István.

Hamvas István, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója nyitottságukat hangsúlyozta. Minél több embernek szeretnék azt is bemutatni, hogy a paksi erőmű biztonságos – jelezte. Szerinte ezt a mozgalmat támogatva ezt is könnyebben megtehetik.

Süli János, Paks polgármestere rámutatott: a városnak mindig is fontos volt, hogy támogassák a határon túli magyarságot, ezért próbálnak minél többet tenni. Ez a dal is ennek jegyében született – közölte.

A kezdeményezés további információ a www.oroksegunk.net oldalon található.