Megmutatják, mit jelent a Waldorf

A tervek szerint egy első osztállyal bővül a 2016/17-es tanévben a Dunakömlődön működő paksi Waldorf-iskola. A felvételhez nemcsak az fontos, hogy a jelentkező gyerekek iskolaérettek legyenek, hanem az is, hogy a szülők fő vonalaiban ismerjék a Waldorf-pedagógia által kínált embertani képet és az ehhez igazított nevelést, oktatást. Ez – mint az iskolát és óvodát fenntartó Aranyhal Waldorf Egyesület egyik tagja, Torma Dóra mondta – esetükben azért is érdekes, mert a szülők szorosabb kapcsolatot ápolnak az iskolával, a gyereküket tanító pedagógusokkal. A tájékozódást elősegítendő ebben a félévben hat alkalmat kínálnak arra, hogy a Waldorf-pedagógiát és az iskolát megismerjék az érdeklődők. Az első ilyen február 9-én 17 órakor lesz. Ide a Szekszárdi Waldorf Iskola két pedagógusát, Lévai Nórát és Bráz Máté Milánt hívták előadóként. A téma a kisiskolás kor a Waldorf-pedagógus szemével, azaz hogyan segíti az első négy évben a Waldorf-kerettanterv az osztálytanító közreműködésével a gyermeket a megfelelő fejlődésben.

A február 16-i előadás a „…hogy a tanulás öröm tudjon lenni…” mottót kapta. A szülők a Kecskeméti Waldorf Iskola képviselőjének, Szalai Ildikótól tudhatnak meg többet a témáról.

Február 25-én a pedagógusok, a fenntartó egyesület és a jelenlegi szülők mutatkoznak be. Különleges lehetőséget kínál az egyesület március 3-án. A kisgyermekes szülőket arra biztatják, hogy legyenek ők is Waldorf-diákok, azaz vegyenek részt egy órán, tapasztalják meg, hogyan tanulnak a diákok a Waldorf-iskolákban.

A paksi Aranyhal Waldorf Óvoda, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolát mentoráló Óbudai Waldorf Iskola osztálytanítóját, Kocziha Miklóst már ismerhetik, hallhatták az érdeklődők. Március 31-én pedagógustársaival, diákjaival arra a kérdésre ad választ, hogy mitől más a Waldorf-iskola.
Torma Dóra arról is beszámolt, hogy a következő tanévre kívülről is megújul az iskola épülete. A paksi önkormányzatnak és a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítványnak köszönhetően idén nyáron újra cserélik a százéves épület nyílászáróit, és kívülről is átfestik majd az épületet, amelynek belseje tavaly nyáron a szülők munkája révén újult meg annak érdekében, hogy esztétikus környezetben tanulhassanak, játszhassanak.