Paksi csodáról cikkeznek

Csodaként emlegetik a Paksi FC által elért eredményt, a paksi klub hoz ki ugyanis legkevesebből egy-egy bajnoki pontot. A Bors című lap készített összegzést a magyar futballklubokról. Mint írják, ha azt vizsgáljuk, hogy a költségvetéséhez viszonyítva melyik klub mennyire hatékony az NB I-ben, kiderül: a Videotonnál és a Puskás Akadémiánál dolgoznak a legrosszabbul, az pedig csoda, amit Pakson művelnek. Ugyan a bajnokság 20. fordulójában az atomvárosi csapat bakteriális fertőzésveszély miatt nem tudott kiállni, az őszi produkciója a klub működésére fordított pénzmennyiség függvényében megsüvegelendő, írja a lap.
A Bors becslése szerint a Paks hétszázmillió forintos költségvetésből dolgozik, ami azt jelenti: a megszerzett harminc pontja egyenként 23,3 millió forintjába került. A kizárólag magyar játékosokat foglalkoztató csapat a negyedik helyről várja a folytatást, így jó esélye van, hogy az idény végén is a legjobb hatékonysági mutatóval rendelkezzen.

A legpazarlóbb csapatok képzeletbeli dobogójának harmadik fokán a Ferencváros áll, mert 19 forduló alatt csupán egyszer kapott ki. Csakhogy, a csapat az NB I. legnagyobb költségvetéséből: évi négymilliárd forintból gazdálkodik, pontjai a mezőny többi tagjához képest igen sokba kerültek. Náluk csak két gazdaságtalanabból működő klub van: a Videoton és a Puskás Akadémia, ők százmilliós ráfordítással szereztek egy-egy bajnoki pontot.

A sportra fordított pénz téma volt a parlamentben is. Heringes Anita, szocialista képviselő intézett azonnali kérdést a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vezetője, Seszták Miklós távollétében Fónagy János államtitkárhoz. Azt firtatta, hogy mint az MVM cégcsoport, azon belül a paksi atomerőmű felügyeletével megbízott tárca vezetője, jó gazdája-e a kormányban az atomerőműnek. Kifejtette, hogy már tavaly is komoly problémát okozott, hogy az Atomerőmű SE és a Paksi FC hónapon át nem kaphatta meg az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.-től a korábbi rend szerint a támogatást, mert nem helyben, hanem „valahol Budapesten” döntenek erről a kérdésről. A paksi labdarúgók, mint Heringes Anita mondta, lenyelték azt a békát, hogy még az MVM Paks nevet is elvették tőlük, amit egy évig az azóta már kiesett Dunaújváros viselhetett. – Miért hagyják minden év elején bizonytalanságban sportolóinkat? – kérdezte. Emlékeztetett rá, hogy a miniszterelnök az atomerőmű bővítését az évszázad beruházásának nevezte. – Önök, ahol lehet, büszkélkednek a paksiak precizitásával, szakmai felkészültségével, katonás, pontos munkavégzésével. Ezért a jó hírnévért, elvégzett munkáért elvárhatják a paksiak, a sportolók, hogy önök is ugyanilyen pontosan és precízen támogassák a paksi sportot – szögezte le az MSZP képviselője.

Fónagy János államtitkár azt mondta, tavaly az atomerőmű saját hatáskörben 300 millió forinttal támogatta a paksi sportot, de a profi labdarúgás nem szerepel a támogatási célok között. Hozzátette, az ASE 130 millió forintos támogatási kérelmének elbírálása folyamatban van, arról pedig már szerződést is kötöttek a várossal, hogy a kormány stadionfejlesztésre 800 millió forintot biztosít, amihez az önkormányzat 600 millió saját részt vállal. – Sem az atomerőmű, sem a magyar kormány nem hagyja figyelmen kívül a paksi sportot, több száz millió forint működési és közel egymilliárdos fejlesztési támogatást biztosít rá – összegezte Fónagy János.