Most szép lenni katonának – toborzó lesz Pakson

Minél szélesebb körben szeretnék megismertetni a Magyar Honvédségben vállalható munkalehetőségeket, ezért az év első negyedében Tolna megye szerte tartanak toborzó tájékoztató előadást a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság szekszárdi munkatársai. Pakson március 21-én 10 órakor a Polgármesteri Hivatal nagytermében lesz ilyen alkalom, ahol az érdeklődők a katonai szolgálatvállalás feltételeiről, a felvételi eljárás menetéről, a követelményekről és a juttatásokról kaphatnak információt, de szó lesz arról is, hogyan lehet csatlakozni az önkéntes tartalékos állományhoz.

A Magyar Honvédség folyamatosan várja azok jelentkezését, akik szeretnék kipróbálni magukat az egyenruhások világában, tudtuk meg Kovács János főhadnagytól, a hadkiegészítő és központi nyilvántartó parancsnokság szekszárdi irodájának vezető-helyettesétől, aki sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet a paksi toborzó tájékoztatóra. Elmondta, hogy az érdeklődés élénk a szolgálat iránt, és van is mit kínálniuk, hiszen idén is több száz munkavállaló jelentkezését várja a sereg, elsősorban lövész, felderítő, katonai rendész, díszelgő, tűzszerész, illetve gépjárművezető munkakörbe. A jelentkezés feltétele a betöltött 18. életév, büntetlen előélet, magyar állampolgárság, magyarországi bejelentett lakcím, valamint megfelelés az egészségügyi, pszichikai és fizikai alkalmassági vizsgálaton. Újságírói kérdésre azt is elmondta, hogy egyre több hölgy jelentkezik soraikba, és nemcsak adminisztratív, logisztikus területre, hanem harcoló alegységekhez, tűzszerésznek és a katonai rendészethez is.

A hivatásos szolgálat mellett a 2011 óta létező önkéntes tartalékos állományhoz is lehet csatlakozni, erről is szó lesz a toborzón. Kovács János főhadnagy úgy tájékoztatott, hogy jelenleg 5500 fős az állomány, a cél a 8000 fő elérése. Az önkéntes tartalékos katonai szolgálat civil foglalkozás vagy tanulás mellet is ellátható, az állomány tagjai az igénybevételtől függetlenül rendelkezésre állási díjat kapnak, tényleges feladatellátás idejére pedig a beosztásuknak megfelelő illetményt és juttatást.

A főhadnagy kiemelte, hogy a katonai pálya kellő izgalmat és kihívást tartogat, ugyanakkor a honvédség igyekszik megfelelő feltételeket és juttatásokat kínálni a katonáknak. 2015 júliusa óta 30 százalékos illetményfejlesztés volt a honvédségnél, 2019 januárjáig pedig évente 5 százalékos további emelés lesz. Az első szerződés három évre szól hat hónap próbaidővel, ami magába foglal három hónap alapkiképzést. Aki már volt katona utóbbi alól mentesíthető.