Több ezren énekelték az Örökségünket világszerte

Március közepéig éppen félszáz videofelvétel érkezett arra a felhívásra, amelyben az Örökségünk mozgalom elindítói arra kérték a magyarokat világszerte, énekeljék el és rögzítsék Gyulai István Örökségünk című dalát. Amerikától Ausztráliáig számos egyéni és közösségi produkció született a kezdeményezés kapcsán, melynek lényege felhívni a figyelmet a magyar nyelv megőrzésére, a magyarság megtartására.

A március közepéig beérkezett videoklipeket értékelve a zsűri a legjobb előadónak járó díjat a sajókazai Bíró Orsolyának ítélte, a legötletesebb klip a döntés szerint a kárpátaljai Aknaszlatinán készült. A helyszínválasztásért járó díjat a kalotaszegi Zsobok kapja, míg az ausztráliai Brisbane magyar közössége által forgatott klipet különdíjjal jutalmazzák a legnívósabb produkcióért. Paks város különdíját a Kézdivásárhelyen élő Gergely Zsolt veheti át.

A zsűri tagja volt Kalocsai Andrea kiemelt szerkesztő-műsorvezető (MTVA); Decsi-Kiss János Prima-díjas képzőművész, újságíró, a Magyar Kultúra Lovagja; dr. Kovács Antal kommunikációs igazgató (MVM Paksi Atomerőmű Zrt.); Gyulai István, a dal szerzője és Babai István, az Örökségünk stáb vezető operatőre.
A Paksról indult mozgalom, melynek védnöke Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Süli János, Paks város polgármestere és Hamvas István, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója, több ezer embert mozgatott meg világszerte. A legtöbb alkotás – mint ahogy az a kezdeményezés honlapján található világtérképen is látszik – Erdélyből érkezett. A pályázat közösségeket mozgatott meg és kovácsolt össze, diákok és tanárok, idősek és gyerekek énekeltek, dolgoztak együtt, sok településen ünnepi eseménnyé nemesült az Örökségünk előadása, a hozzá kapcsolódó forgatás. Ozsdolán, Érmihályfalván és Pakson egy-egy teljes iskola adta elő a dalt.

Számos településen – Brisbane-től Galántáig, Kézdivásárhelytől Kiskövesdig – a március 15-i nemzeti ünnep része lett az Örökségünk eléneklése.

– Titkon reméltük, hogy ilyen nagy lesz az érdeklődés. Nagyon felemelő, hogy ezrek énekelték el már mostanáig a határon túli magyar középiskolások táborában született dalt. Az pedig külön öröm számomra, hogy nemcsak a meglévő zenei alappal születtek produkciók, hanem új hangszerelésben, új hangszerek megszólaltatásával – fogalmazott Gyulai István, a dal szerzője.

– Fantasztikus látni, hogy sokan megértették a dal üzenetét, rengeteg időt és energiát áldoztak arra, hogy hallassák hangjukat, megmutassák közösségüket, éljenek akár egy kárpátaljai kis faluban, akár a távoli Ausztráliában – fogalmazott Vida Tünde, a mozgalom elindítója.

Az Örökségünk mozgalomban a későbbiekben is várják és díjazzák az alkotásokat, új kategóriaként a legjobb zenei feldolgozást is. Eközben versmondó és esszépályázatot is hirdetett a szervezőbizottság „Megtanulom, megőrzöm” címmel határon túl és határon innen élő magyarok számára. A beérkezési határidő itt 2016. május 15., a részletek a kezdeményezés honlapján olvashatók: www.oroksegunk.net.