Lemezt ad ki és koncertkörútra készül a Houdinis

Különleges kalandként éli meg Orbán Gyula a Houdinis zenekar újjáéledését. A paksi zenekar 1989 és ’95 között több hangzóanyagot, válogatást készített, országszerte, sőt határokon túl is koncertezett. Három éve a tagok által „osztálytalálkozóként” aposztrofált koncert élesztette fel a közös zenélés iránti igényt, amit persze az is erősített, hogy a Heaven Street Seven, ahol Gyula játszott, befejezte a zenélést. Azt, hogy a Houdinis ismét megjelent a zenei palettán, úgy jellemzi Gyula és Gallyas Vilmos, mintha a húsz éve leoltott villanyt újra felkapcsolták volna. A csapatban van egy harmadik őstag, a szintén paksi, de ma Budapesten élő Balczer Gábor. Ők hárman – mint hamar kiderült – ugyanúgy tudnak egy húron pendülni. A lényeg tehát nem változott, minden más viszont igen, hiszen – ahogy a fiúk mondták – anno még „füstjelekkel” szervezték a koncerteket, kazettán adták ki a hangzó anyagokat, most pedig a digitalizált, internet központú világban kell helytállni. Amint azt az együttes facebookos megjelenése bizonyítja, a fiúk remekül használják a modern média eszközeit. Ebben egyébként Mihola Péter a profi, akárcsak az éneklésben, pedig nem muzsikálásból él. Az ismeretség vele és az együttes ötödik tagjával, Pintér Norberttel, aki gitárosként szállt be, szinten a Heaven Street Sevenből ered. S, hogy a hangzás milyen lesz? Természetesen nem lesz eredendően más, mint az ős-Houdinis, viszont benne van az elmúlt húsz év összes tudása, tapasztalata. – Naprakész lett a hangzás – mondják egybehangzóan a srácok. Gyula hozzáfűzte, régen is sok jó ötlet volt a tarsolyukban, ezeket most technikailag is meg tudják valósítani, ettől lesz igazán „up to date”.

A csapat mögött áll egyébként a tagok által Magyarország egyik legjobbjaként jellemzett producere, Takács Zoltán Jappán, illetve Faragó László, akit a Houdinis hatodik, láthatatlan tagjaként emlegetnek. Régen is ő volt a Houdinis menedzsere, az ő hathatós segítségével sikerült a mostani lemezt is felvenni. Fontos megemlíteni egy másik régi barátot, Bernhard Hahnt, hiszen a lemez, ami éppen most jelenik meg, az ő stuttgarti stúdiójában készült. A barátság vele is a régi időkből származik, Szekszárdon ismerkedtek meg a paksi zenészek egy német zenekar tagjaival, amit több közös turné követett.

Zeneileg összeállt a lemez, ami tíz szerzeményt tartalmaz. Ez fizikailag – CD-formában – kis példányszámban jelenik meg, valójában digitális kiadásban lesz letölthető. Készül hozzá videóklip is, ami szintén az interneten lesz majd látható. A tíz dal közül nyolc vadonatúj, kettő régi alap újragondolva, ami a régi rajongóknak biztosan örömet okoz. A szöveget Mihola Péter írja, a zene közös munka eredménye. A bemutató április 30-án lesz Budapesten, a Barba Negra Trackben. Természetesen terveznek paksi koncertet is, mihelyt találnak megfelelő helyszínt hozzá. A nyári fesztiválok programja már összeállt, így azokon kicsi az esély, hogy hallhatjuk a Houdinist, erre leginkább ősztől lesz majd esély. – Nem tudjuk magunkat megkerülni – mondják a fiúk a stílust, a hangzást firtató kérdésre. Azt elárulják, ahogy régen, úgy most sem törődnek a napi divatirányzatokkal. Azt sem rejtették véka alá, hogy bár gyakorlatilag a nulláról kell elindulni, bizonyára sokat jelentenek majd a kapcsolatok, amelyekre a zenészéletük során szert tettek. A lemezt természetesen koncertek során szeretnék ismertté tenni, s ahogyan régen, úgy most sem gondolkodnak kicsiben, az ország határain túlra is szeretnének eljutni. Meglepő, hogy nem nyugat, hanem kelet felé kacsintgatnak, úgy gondolják, hogy a Baltikum sok lehetőséget rejt. Mindeközben a vidékiségüket, kétlakiságukat – szemben a régi időkkel – cseppet sem érzik hátránynak, sőt mindenütt hangsúlyozzák, hogy ez egy paksi zenekar. Hogy ez mennyire így van, azt a már emlegetett Facebookon bárki ellenőrizheti hiszen itt az áll, hogy a Houdinis tagjai: Balczer Gábor – gitár, Gallyas Vilmos – basszusgitár, Orbán Gyula – dob, Pintér Norbert – gitár, Mihola Péter – ének, szülőváros pedig Paks.