Szeméthalmok virítanak az Ürgemező dűlői mellett

Újabb illegális szeméthalmokat találtak az Ürgemezőn. A környezetkárosítás bűncselekmény, mégis egyre gyakrabban jelennek meg hulladékdombok a paksi környéki dűlőkben, erdőkben, amióta a közkonténerek eltűntek a városból. Pedig a szétválogatott lakossági hulladékot ingyenesen átveszi a szolgáltató.

A hulladékkezelő központ hasonló távolságra van a várostól, mint az ürgemezei erdősáv, ahol az illegális szeméthalmot megtalálták, az elkövető mégis utóbbi helyszínt választotta arra, hogy megszabaduljon a hulladékától. Iskolatáska, tojástartó, sörös doboz, tévé, klaviatúra és névre szóló számlalevél is van a kupacban, a rajta szereplő személyt tanúként hallgatják majd ki a Paksi Rendőrkapitányságon. A rendőrség a mezőőri szolgálat bejelentése alapján indított eljárást, a helyszíni bejárást követően büntetőfeljelentés tettek ismeretlen tettes ellen. Mivel veszélyes hulladék is van a szemétkupacban, komoly bírságra számíthat a szemetelő.

A mezőőri szolgálat emberei a szeméthalmoknál. Fotó: Kövi Gergő/Paksi Hírnök
A mezőőri szolgálat emberei a szeméthalmoknál. Fotó: Kövi Gergő/Paksi Hírnök

A városi közterületi konténerek megszüntetése óta egyre gyakrabban lelnek illegálisan lerakott szemétre a Paks környéki erdős területeken. A lakossági kommunális hulladék mellett építési törmelék is gyakran van a kupacokban, és az is tapasztalat, hogy nem magánszemélyek, hanem vállalkozók szállítják a szemetet a dűlőkbe. Ilyenkor tavasz elején, amikor még nem zöldell a természet, még szembetűnőbb a környezetszennyezés, ami ellen Spiesz József, a mezőőri szolgálat vezetője, önkormányzati képviselő szerint civil összefogással, szemétgyűjtő akciók szervezésével sokat tehetnénk.

A rendőrség, a mezőőri szolgálattal együttműködve fokozottan ellenőrzi az erdős területeket, jelenlétük visszatartó erejű ugyan, de mivel egy-egy zsák néhány másodperc alatt az árokban landolhat, a tetten érés szinte lehetetlen.

A városvezetés szívügyének tekinti az illegális szemétlerakások megszüntetését. Ennek érdekében a hulladékkezelő központ megnyitása óta a háztartásban keletkező szétválogatott hulladékot, akár a veszélyes, az elektronikai vagy a kommunális hulladékot ingyenesen veszik át. A Föld napi Teszedd! akcióhoz a tervek szerint idén is csatlakozik Paks, a szolgáltató szervezésében kesztyűt és zsákot ingyen biztosítanak a résztvevők számára.

A jogszabály szerint az ürgemezei szemétkupac eltakarítása a terület tulajdonosának feladata. Erre a városháza környezetvédelmi referense szólítja majd fel, ám az ügyintézés akár fél évig is eltarthat.

Szeméthalmok az Ürgemezőn. Fotó: Kövi Gergő/Paksi Hírnök
Szeméthalmok az Ürgemezőn. Fotó: Kövi Gergő/Paksi Hírnök