Szemmel látható fejlődést hoz a térségnek az erőmű alapítványának támogatása

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. által létrehozott, a Miniszterelnökség által támogatott Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány kuratóriuma március 30-án, Solton tartotta soron következő ülésén elfogadta idei költségvetési és kommunikációs tervét és a 2015 végén lezárt monitoring jelentését. Utóbbi szerint az alapítástól, 2011-től 2014-ig 169 pályázatot támogatott az alapítvány, ezek zöme lezárult a múlt év végére. A függőben lévő projektek zömmel Európai Unió által is támogatott fejlesztések, elszámolásuk ezért hosszadalmas.

A kuratórium a működési költségek tételes átvizsgálása alapján javasolt reális költségcsökkentő intézkedéseket tudomásul vette, illetve jóváhagyta. Ezekkel – például az elektronikus ügyintézésre való áttéréssel, feladatátvállalással – jelentős, a működési költségek akár 15-20 százalékát elérő megtakarítás érhető el, mondta Kováts Balázs szakértő.

A Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány hatodik esztendeje segíti a térség fejlesztését a paksi atomerőmű körzetében fekvő negyvenegy településén. Az alapító MVM Paksi Atomerőmű Zrt. 2011-től 2014-ig évente 500 millió forintot bocsátott az alapítvány rendelkezésére, 2015-ben pedig a Miniszterelnökséghez benyújtott nyertes pályázatán keresztül jutott 750 millió forintnyi forráshoz. Dr. Kovács Antal, a kuratórium elnöke azt mondta, a sikeres pályázatok nyomán megvalósult fejlesztés a települések mindegyikén szemmel látható. Az ülésnek otthont adó Solt az eredményesen pályázó települések egyike, 2011-től fél tucatnyi célra kért és kapott támogatást mintegy 100 millió forint értékben, mondta Kalmár Pál polgármester.

A munkaszervezet által végzettekről Appelshoffer Regina számolt be a nyilvános ülésen. Elmondta, hogy az előző alkalom, azaz a 2015. novemberi ülés óta mind a 86 nyertes pályázóval megkötötték a támogatási szerződéseket, a vonatkozó beszerzéseket és beruházásokat az érintett önkormányzatok megkezdték, amelyeket 12 hónapon belül be kell fejezniük.