Így védekezhet a betörők ellen

Igaz a hír, ami futótűzként terjedt el a városban: több házba betörtek. Kuti István, a Paksi Rendőrkapitányság vezetőjének tájékoztatása szerint az elmúlt hetekben hét, több szempontból is hasonlóságot mutató eset történt Pakson, jellemzően szürkületkor, sötétedéskor, amikor a tulajdonosok nem voltak otthon. Az elkövetők a hátsó ablakon, az erkélyen keresztül jutottak be a házakba, amelyek több irányból megközelíthető utcákban állnak. Jobbára aranyat, készpénzt, szerszámgépeket vittek magukkal, a kárérték a néhány tízezer forinttól a több millió forintig terjed. A betöréssorozat ügyében nyomozó Paksi Rendőrkapitányság arra kéri a lakosságot, hogy a lakóingatlanokat lássák el vagyonvédelmi eszközökkel, kamerával, riasztóval. Arra is felhívják a figyelmet, hogy a leghatékonyabb még mindig az egymásra figyelés, tehát ha valaki úgy ítéli meg, hogy utcájában, háza környékén idegen járművet, gyanúsan viselkedő személyeket lát, értesítse a Paksi Rendőrkapitányságot a 112-es, vagy a 107-es segélyhívószámon, illetve a 75/510-640-es telefonszámon.

Ahogy arra a rendőrség honlapja felhívja a figyelmet, a tapasztalatok szerint lakásbetörések többségét az ajtók, ablakok felfeszítésével követik el a nap bármely időszakában. Betörés szempontjából az a legveszélyeztetettebb, aki mindennap ugyanabban az időben távozik otthonából és ugyanakkor tér haza, ráadásul napközben nem tartózkodik senki a lakásban. A legelterjedtebb elkövetési módszer a hengerzártörés, illetve a nyílászárók kifeszítése. A betörést egyrészt mechanikai eszközökkel akadályozhatjuk meg: a hengerzártörés ellen ajánlott a zárvédő pajzsok, a megerősített veretek alkalmazása, amelyek megvédik a zártestet attól, hogy az elkövető hozzáférjen. A védekezés másik módja a korszerű zárszerkezet, például a hevederzár felszereltetése a nyílászárókra, illetve hatékony mechanikai védelem a rács. Fontos, hogy a hátsó ajtók, garázsajtók is kellő védelemmel legyenek ellátva. Javasolt az ablaküvegre betörésgátló fóliát ragasztani. A nyitva vagy bukóra hagyott ablak vonzza a betörőket, mielőtt valaki elmegy otthonról, minden esetben zárja be azokat.

A biztonság elektronikus riasztó- és jelzőrendszerekkel fokozható.. Lehetőleg ne tároljon otthon senki a szükségesnél nagyobb értékeket, készpénzt. Amennyiben mégis így tesz, értékeit tegye jól rögzített, biztonsági, illetve számzárral ellátott lemezszekrénybe.