Megvalósítható az erőmű és Szekszárd közé tervezett távhővezeték

A jogi és gazdasági kérdésekre is kiterjedő, részletes megvalósíthatósági tanulmány még nem készült, de műszaki akadálya nincs annak, hogy csővezeték épüljön Paks és Szekszárd között, s annak segítségével biztosítsanak a megyeszékhelyen mostaninál olcsóbb távfűtést. Ennek a vezetéknek a kiépítésére a kormányfő tett ígéretet február 23-i szekszárdi látogatásakor. A rendszer létrehozása az ott elhangzottak szerint 10 milliárd forintba kerülne, s még Paks II. elkészülte előtt megépülhetne.

Pekárik Géza, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. műszaki igazgatója a fejlesztés műszaki hátteréről elmondta, hogy száraz, telített gőzös turbinákat használnak, az itt kiépített „megcsapolásokon veszik el” a megfelelő paraméterű gőzt, hogy az erőművi fűtést és a paksi városi távfűtést biztosítsák. Tévhit tehát, hogy hulladékhőt használnak a lakótelep fűtésére, azaz, ha nagyobb a hőigény, kevesebb villamos energiát tudnak termelni a blokkok.

Az üzemidő-hosszabbítás kapcsán tervbe vették a paksi fűtési rendszer felújítását, amihez már koncepció is készült, a szekszárdi rendszer kiépítése miatt ezt azonban újra kell gondolni és át kell ütemezni. Az igazgató arra is kitért, hogy természetesen nem a paksi az egyetlen olyan atomerőmű, amelyik a villamosenergia-termelés mellett távhőszolgáltatásban is szerepet játszik. A Finnországban, Fennoviomában épülő új erőművi blokkal tervezik megoldani Helsinki fűtését, pedig a telephely és a város közötti távolság 80 km.

A Paksot ellátó rendszerre visszatérve Pekárik Géza kifejtette, hogy ez 30-40 megawatt hőteljesítmény kiadására alkalmas. Ennyire azonban nincs szükség, különösen a panelprogram óta, hiszen a lakások energetikai paramétereit javító felújítások miatt körülbelül felére csökkent a hőigény. A Paksnak biztosított körülbelül 15 megawattnyi hő előállítása 4-5 megawattal csökkenti a megtermelt villamos energia mennyiségét. Az, hogy ennek milyen gazdasági hatása van, a piaci kondícióktól függ.

Pekárik Géza úgy tájékoztatott, hogy a miniszterelnöki bejelentés után Ács Rezsőtől, Szekszárd polgármesterétől egy megvalósíthatósági tanulmány készítésére érkezett felkérés az atomerőműhöz. A munka elkezdődött. A műszaki igazgató szerint ennek a tanulmánynak legkevesebb három fejezete kell, hogy legyen: az egyiknek a jogi kérdéseket kell tisztáznia, hiszen az atomerőmű és a szekszárdi fűtőmű között, ami nagy valószínűséggel a fogadóegység lesz, különböző tulajdonú földterületet érint majd a vezeték. A másik szakasz a műszaki megoldást taglalja, s ezekre épülve kell elkészülnie a harmadik, gazdasági kérdéseket magában foglaló passzusnak.

A szakember szerint műszakilag megoldható és megtérülő beruházás a megyeszékhely távhővel való ellátása. Azt mondta, az interneten elérhető források szerint 50 megawattos beépített teljesítménnyel bír a szekszárdi fűtőmű, tehát nagyjából háromszorosa a paksinak. Föld alatti csőrendszer kiépítését tartják a legmegfelelőbbnek, mert az nem rombolja a környezetet, illetéktelenek számára nem hozzáférhető, megfelelő diagnosztikai eszközökkel karbantartható. – Magasnyomású forró vízzel gondoljuk kivitelezhetőnek az ellátást – részletezte az igazgató. Kitért arra is, hogy a II-es blokkon van egy szupercsúcs hőcserélő, amit úgy méreteztek, hogyha Szibériában épült volna meg az atomerőmű, akkor is megfelelő fűtést tudna biztosítani: 160-170 fokos meleg vizet tud előállítani. Ahhoz, hogy ezt 30 km-es távolságra eljuttassák, szükség lesz egy nyomásfokozó állomás építésére, illetve a redundancia biztosítása érdekében egy másik szupercsúcs hőcserélőre, részletezte a szakember hozzátéve, hogy meg kell tervezni azt is, melyik blokk melyik rendszert látja el, illetve melyik szolgál majd tartalékként.

Azt, hogy milyen hődíjat kell majd Szekszárdnak fizetnie, a beruházás költségeinek ismeretében lehet megbecsülni. A paksi távfűtés esetében az 50/2011 számú NFM-rendelet alapján az értékesítési hődíjat 929 forint/gigajoule-ban határozták meg, amelyen kívül teljesítménydíjat kell még fizetni. Mivel a nagyobb távolság gyengíti a hatékonyságot, Szekszárd esetében magasabb hődíjjal kell számolni. -vida-