A szakszervezet más helyszínt keresne a Kék Madár éttermének

Támogatja, hogy a Kék Madár Alapítvány családbarát éttermet hozzon létre Pakson, azzal azonban nem ért egyet, hogy azt a Paksi Deák Ferenc Általános Iskola alsó tagozatának régi épületszárnyában alakítsák ki – nyilatkozta Mezősi Árpád, a Pedagógusok Szakszervezete Paksi Városi Szervezetének titkára a képviselő-testület rendkívüli ülésének döntése kapcsán.

Mint kifejtette, a szóban forgó épületrészben napi szinten tartanak különböző foglalkozásokat, itt zajlanak a testnevelésórák, a pedagógiai szakszolgálat által előírt logopédiai, gyógypedagógiai foglalkozások, idegennyelvi órák, felzárkóztató foglalkozások, délutáni szakkörök, de itt van a rajz és technika szaktanterem is. Az egyik tantermet egy ideje a Paksi Képtár használja, sokszor még ez a helyiség is hiányzik. Az étterem működéséhez szükséges parkolók pedig az iskola udvarából vennének el területet, sorolta.

Kiemelte, azt szeretnék ha az önkormányzat továbbra is támogatná a Kék Madár Alapítvány törekvéseit, de más helyszínt keresne az étterem kialakítására, s a szóban forgó épület az iskoláé maradna. Ilyen áron nem kell a komfortosabb étkeztetés, fogalmazott. Mezősi Árpád elmondta: találkozót kezdeményeznek a városvezetésnél abban bízva, hogy közösen olyan megoldást találnak, ami az alapítványnak és az iskolának egyaránt megfelel. Ugyanakkor, ha kell, aláírásgyűjtésbe kezdenek, tette még hozzá.

Aláírt szerződés nincsen a tartós bérbeadásról, a rendkívüli testületi ülésen meghozott döntés tulajdonképpen egy befogadó nyilatkozat, amire az étterem létrehozását segítő pályázat benyújtásához volt szüksége az alapítványnak, hangsúlyozta Süli János az üggyel kapcsolatban. A döntést annak az információnak a birtokában hozták meg, hogy az épület nincs 100 százalékosan kihasználva, mondta el az előzményekről.

Hozzátette: az önkormányzat azt tartotta szem előtt, hogy a családbarát étterem egyrészt foglalkoztatási lehetőséget ad a fogyatékkal élőknek, másrészt a gyerekek étkeztetését helyben oldja meg.
Süli János hangsúlyozta: jelenleg még nem tudható, hogy az épületnek pontosan mekkora részét adnák át az alapítványnak tartós bérletbe sikeres pályázat esetén, de a tornaterem biztosan maradna. Az önkormányzat nyitott arra, hogy ha sikeres lesz az alapítvány pályázata, más akadálymentes helyszínt keressenek a civilszervezet Ízlelő éttermének kialakítására és működtetésére.

Süli János polgármester hangsúlyozta: a Deák Ferenc általános iskolát nem fogják megszüntetni, az atomerőmű-bővítés során szükség lesz rá, elképzelhető, hogy bővíteni is kell majd, de ez még a jövő zenéje. Arról is tájékoztatott, hogy az iskola régi épületének homlokzatát még az idén felújítják, a terveket elkészítették, az engedélyek megvannak, így a nyári szünidőben kezdődhet a kivitelezés.