Változtatási tilalmat rendeltek el a társasházépítések kapcsán

Változtatási tilalmat rendelt el a város képviselő-testülete tegnapi ülésén a város azon területeire, ahol a társasházépítések komoly lakossági ellenállást váltottak ki. A rendelet tegnap 18 órától hatályos, tehát csak annyi lakóegység építhető egy telken, amennyi korábban volt. Dr. Blazsek Balázs főjegyző azt mondta, a tilalom csak az ezt követően induló építkezéseket érinti, a már engedélyezettekre nem vonatkozik. Azt is elmondta, hogy átmeneti időszakról van szó, az önkormányzat ugyanis szakértők bevonásával utcáról utcára, majdhogynem telekről telekre fogja meghatározni, hogy hol lehet egy telekre több lakást építeni, hol nem. Mint hangsúlyozta, április 26-án lakossági fórumot tartanak e témában, bizonyára akkor is hangzanak majd el érvek és ellenérvek, amelyek segíthetik a rendezési terv felülvizsgálatát. Mint az indoklásban is elhangzott, az elmúlt időszakban Pakson nagyon megnőtt a lakásépítési szándék, és a hagyományosan családi házas utcákban is megjelentek a többlakásos társasházak. Az érintett utcák lakóközössége több alkalommal kérte az önkormányzatot, hogy vizsgálja felül a hatályos szabályozást, és konszenzusos megoldással csökkentse az egy telken megépíthető fő rendeltetési egységek számát. Arra tekintettel, hogy a felülvizsgálat folyamatban van és, hogy a társasház építési szándék továbbra is meghatározó, az érintett területek esetében indokoltnak látta az önkormányzat a változtatási tilalom elrendelését. Kovács Sándor nem támogatta az előterjesztést. A képviselő az ülésen elmondta, hogy a döntés – azzal, hogy megváltoztatja a körülményeket – sérti a befektetők érdekeit és jelentősen leszorítja az ingatlanárakat.

Szintén a szerdai ülésen született döntés arról, hogy a képviselő-testület 50-50 millió forintos kerettel idén is támogatja a hagyományos, valamint ipari technológiával készült házak energetikai korszerűsítését. Süli János polgármester megjegyezte, ha túlhaladják az igények a keretet, megtalálják a módját, hogy a kiírásnak mindenben megfelelő pályázatokat támogassák.

30 millió forinttal járul hozzá az önkormányzat a helyi tömegközlekedés működtetéséhez, mivel az a szolgáltató számára ennyi veszteséggel jár. E döntéssel egy időben a városvezetés azt is elhatározta, hogy kampányt indít a tömegközlekedés népszerűsítésére. Ez nemcsak a veszteséget csökkenthetné, hanem a belvárosi parkolási gondokra is gyógyír lenne és – nem mellesleg – pozitív hatása lenne a város környezetére.

Zárt ülésen határoztak arról a képviselők, hogy idén Karszt Józsefnek, a Paksi FC technikai vezetőjének adományozza a Paks Sportjáért kitüntetést. Ugyancsak zárt ajtók mögött, hosszas vita után az a döntés született, hogy a Paksi Deák Ferenc Általános Iskola intézményvezetői posztjára pályázó két jelölt egyikét sem támogatja az önkormányzat. A döntés jelzésértékű, hiszen vétójoga nincs az önkormányzatnak, vázolta dr. Blazsek Balázs címzetes főjegyző.