Tűzvirág: több mint tánc

– Mindenki, aki valaha tagja volt ennek a családnak, biztosan magában hordozza mindazt, amit tűzvirágosként kapott: emberséget, tartást, akaraterőt, s hiszem, hogy azok is, akik esetleg daccal távoztak, előbb-utóbb rájönnek, hogy értékekben gazdag volt számukra az itt töltött idő – mondja Mádi Magdolna művészeti igazgató. Az összegzés apropóját a Tűzvirág Táncegyüttes és Táncszínház alapításának 35. évfordulója adta. Idei gálájukat a jubileum jegyében tartották esszenciáját adva eddigi munkájuknak.

– Sokan hozzájárultak az együttes sikeréhez: például Ujváry Dávid, aki hihetetlen elhivatottsággal munkálkodik, vagy Bozár László, aki egészen kicsi gyermekként tette meg az első tánclépéseket, s negyvenes éveinek közepén is színpadra lép, aztán Puskás András az ügyelőpultnál, akivel együtt találtuk ki a Tűzvirág nevet, de említhetném a stáb minden tagját s a táncosokat – sorolja Mádi Magdolna művészeti igazgató, hozzátéve: az önkormányzat és az atomerőmű mindenkori vezetése felismerve az együttes értékét a kezdetektől fogva támogatja munkájukat.

Harmincöt év alatt igazán messzire jutott a Tűzvirág Táncegyüttes és Táncszínház. Nyolcórányi repertoárjukban a magyar nyelvterület mellett a világ szinte minden tájának táncai megtalálhatók. Számos nagy tekintélyű művésszel dolgoztak együtt, a Magyar Állami Operaházban és a Magyar Sztárgálán évek óta több produkcióval mutatkoznak be, s rendszeresen kapnak meghívást a Nemzeti Színházba és a Budapest Kongresszusi Központba. Bejárták szinte az egész világot, a külföldön megrendezett magyar napokon felejthetetlen sikert arattak. Több neves hazai és külföldi televíziós társasággal forgattak, a külföldi nemzetközi fesztiválok résztvevőjeként szinte minden alkalommal első helyezést értek el. Mádi Magdolna személyében olyan vezetője van az együttesnek, aki már kisgyermekként tudta, hogy a táncnak szenteli az életét. Keményen megdolgozott céljai eléréséért, ismereteit egészen akadémiai szintig gyarapította. Mestere volt dr. Martin György Tinka, Pesovár Ernő, Tímár Sándor, szellemi irányítójának pedig az egyetemes néptánctudományok nagymesterét, Ferdinand van Altenát, az amszterdami HET Nemzetközi Táncszínház alapítóját tartja. Tíz évig gyűjtött Bács megyében néphagyományokat, az anyagból pedig akadémiai kiadvány készült, és előadásokra is felkérték. Számára nagy érték, hogy a Tűzvirág magyar néptáncra taníthatja az óvodás és általános iskolás gyerekeket, ahogy az is, hogy bemutathatják a magyar néptánckincset itthon és külföldön egyaránt, ugyanakkor más népek kultúrájából is ízelítőt adhatnak a magyarországi közönségnek. Ez a munka nem csupán a tánctanulásról szól, hanem kőkemény pedagógia és pszichológia is egyben. Mint mondja, munkájukban az alkotás a legcsodálatosabb, az ahogyan egy gondolatból színpadkész produkció születik. Meggyőződése, hogy a magyarság tánc- és néphagyományát csak úgy lehet megőrizni, ha beépül a színházba, ami a Tűzvirág Táncegyüttesnél tetten érhető: az utóbbi néhány évüket jelentős táncszínházi program is fémjelzi. Mádi Magdolna őszintén hisz a táncszínház erejében.

Vallja: lehetőséget ad arra, hogy felhívja az emberek figyelmét különböző emberi és társadalmi problémákra, s elgondolkoztathatja az embereket. Jubileumi műsoruk első felvonásában magyar és nemzetközi néptáncműveket mutattak be, közreműködött Balogh Kálmán cimbalomművész. A Tűzvirág társulata mellett fellépett a szenior együttes, az utánpótlás- és gyermekegyüttesek, valamint az aprók. A második felvonás első felében az együttes táncszínházi előadásaiból adott jó néhány koreográfiával válogatást, majd a folytatásban Balogh Kálmán cimbalomművész játéka következett. Mellette közreműködött Ónodi Béla, a Magyar Táncművészeti Főiskola tagozatvezetője, Vári Bertalan, a Varidance művészeti igazgatója és koreográfusa, Kadír Sonuk, a HET Amsterdam Nemzetközi Táncszínház vezető koreográfusa, Bozár László, a Tűzvirág Táncegyüttes művészeti munkatársa, Ujvári Dávid a Tűzvirág Táncegyüttes tánckarvezetője és koreográfusa, s Mádi Magdolna koreográfus, a műsor rendezője.