Pakson tették le az állampolgársági esküt

Boldog mosollyal vette át a magyar állampolgárságról szóló dokumentumot dr. Kelemen András felesége, Dóra és lánya, Andrea oldalán Süli János polgármestertől, miután mindhárman állampolgári esküt tettek. Pedig valamivel több mint tíz éve azt mondta, ő ugyan soha… A kórházigazgató nőgyógyász főorvos, aki Kézdivásárhely tanácsnoka, kézdivásárhelyi és paksi barátai körében beszélt arról, hogy a határon túl élő magyarok kettős állampolgárságáról szóló népszavazás eredménye mély sebet ejtett a lelkében, ezt begyógyítani Paks és a paksiak segítettek.

– Kétszeres megtiszteltetés ért ma. Egyik, hogy megkaptuk a magyar állampolgárságot, a másik az, hogy éppen Pakson. Ez külön óhajunk volt – mondta miután tréfásan megjegyezte, hogy immár Andrásnak hívják, hiszen eddig Andrej volt. Azt is bevallotta, hogy ő bizony Paksról elsőként nem azt tudta, hogy atomerőműve van, hanem azt, hogy fesztiválja. Öt éve jött el Paksra, hogy „mezei” résztvevőként a Nemzetközi Gastroblues Fesztiválon tapasztalatokat gyűjtsön, az, hogy most ők örökítik meg a fesztivált, akkor még álom sem volt. Dr. Kelemen András egyik hobbija ugyanis a videózás, a paksi rendezvénynek az utóbbi években már ők a hivatalos filmesei. A másik hobbi a fesztiválszervezés, hiszen hét éve minden karácsonykor rockfesztivált rendez, hogy ezzel segítse Erdélyben a magyar rockzene fennmaradását, s terelgesse a fiatok ízlését az élő zene fele. Paksra látogatva az élmények mellett barátokra is szert tett. Gárdai György fesztiválszervezővel és családjával, a város vezetőivel kötött szoros barátságot. Tanácsnokká választásakor, a testvérvárosok „elosztásakor” már evidencia volt, hogy „lecsap” Paksra. Azt mondta, a magyarság megőrzéséért mindig igyekezett tenni, pedig ez nem volt mindig könnyű.

Gárdai Györggyel való barátságuk, és az, hogy a Gastroblues-lemezbemutatót mintegy jóvátétel gyanánt mindig a 2005-ös népszavazás évfordulójára szervezi, változtatta meg a véleményüket, s döntöttek úgy, hogy kérni fogják a honosítást.

Megnyugvás – jellemezte az eskütétel keltette érzést lapunknak dr. Kelemen András. Azt mondta, külön kitüntetés volt, hogy neki és a családjának ilyen ünnepséget szervezett Paks.

–Amióta az eszemet tudom, mindig megpróbáltam valamit tenni, hogy megmaradjunk magyarnak pedig nem volt mindig könnyű – fogalmazott a nőgyógyász főorvos, aki 1981-től dolgozik Kézdivásárhelyen, 12 éve vezeti az ottani kórházat. Azt talán kevesen tudják róla, hogy művészeti középiskolát végzett, grafikusnak tanult. Zenélt is, zongorán játszott, ahogy édesanyja is, édesapja pedig festőművész volt. Felesége, Kelemen Dóra Janka a kórház főműtőse. Mosolyogva mondja, hogy addig állt mellette a műtőben, amíg feleségül vette. Dóra amellett, hogy férjét segíti hivatásában, hihetetlen ambíciójú. Amióta összekötötte életét Andrással, pszichológiai egyetemet végzett, számos szakvizsgát tett. – Azért nem örvendtem ennek, mert most már a vesémig lát – tréfálkozott dr. Kelemen András. Azt viszont már komolyan tette hozzá, hogy lánya, Andrea negyedéves orvostanhallgató. Amikor bejelentette, hogy követi apját, ő arra gondolt, hogy ez egy nagyon nehéz, de szép pálya, hiszen ő maga is szereti. – Ez egy olyan hivatás, amit nem lehet megunni, ami mindennap új kihívást hoz – mondta róla, majd egy újabb mosoly kíséretében hozzáfűzte, az is igaz, hogy még egyetlen orvosról sem hallott, aki éhen halt volna.

– A paksi emberek vendégszeretete nemcsak a fesztiválon nyilvánul meg – hárította el a felé intézett köszönetet lapunknak nyilatkozva Gárdai György, azt viszont nem titkolta, hogy úgy gondolja, ha ennyit elértek, már megérte. Azt is elmondta, hogy egy másik barátjuk felvette a magyar állampolgárságot ennek köszönhetően, de őt nevesíteni nem lehet, mert olyan országban él, ahol üldözik azokat, akik esküt tettek. Kiemelte, hogy azoknak a polgármestereknek is köszönhető mindez, akik messzemenőkig támogatták mind a fesztivált, mind a csúfos eredményt hozó népszavazás mementójaként is jegyzett lemezbemutató koncerteket. – Örülünk, hogy ilyen barátokra leltük és ilyen állampolgárokkal szaporítottuk a hazát – mondta Süli János polgármester hozzáfűzve, útravalót mondania nehéz, hiszen magyarságból éppen, hogy például szolgálhat a Kelemen család, a székely emberek. – Aki eddig Kézdivásárhelyre látogatott, olyan fogadtatásban részesült, amit elfelejteni nem lehet és olyan élményekkel tért haza, amiből tanulni, építkezni lehetett – fogalmazott.