Minden eshetőséget elemeztek Paks II. telephelyvizsgálatánál

A Magyar Tudományos Akadémia programsorozata részeként tartottak pénteken előadássorozatot az új atomerőművi blokkok telephelyvizsgálatának tudományos eredményeiről. A gondolatmenetet dr. Aszódi Attila kormánybiztos indította el az engedélyezési rendszerről és annak tudományos felügyeletéről szóló értekezésére, majd ő elnökölte a telephely-vizsgálati területeket sorra vevő konferenciát. Az előadásokból kiderült, hogy elemezték a földrengés és a talajfolyósodás veszélyét, vizsgálták a meteorológiai körülményeket és az azokban rejlő rizikót, modellezték a Duna vízállásának változásait különös tekintettel az extrém kisvizes állapotokra, illetve az árvízi helyzetre. Kiderült, hogy a modellekben számba vették a százezer évente előforduló szélsőségeket, illetve a természeti katasztrófákból vagy emberi cselekményekből adódó, a Dunát érintő váratlan események hatásait is.

A sort záró, laikusok számára idegenül csengő antropogén, technogén veszélyek témát Kelemen István, a CK-Trikolor Kft. mérnöke boncolgatta. Mint kiderült, ez a külső veszélyeket jelenti a sokat emlegetett repülőgép-rázuhanástól egészen addig, hogy milyen kockázatot jelenthetnek a közelben lévő üzemanyagtöltő állomások vagy éppen az ipari létesítmények. A telephely-vizsgálati tanulmányban az erdőtüzek, sőt az elektromágneses interferencia befolyásoló hatásait is számba veszik.

A konferencia célja nem az volt, hogy bemutassák a műszaki válaszokat ezekre a kérdésekre, most azt tárták az érdeklődők elé, hogy milyen részletesen értékelik a telephely jellemzőit. Teszik ezt – mint dr. Aszódi Attila hangsúlyozta – annak ellenére, hogy valószínűleg ez az ország legjobban megkutatott területe, hiszen négy atomerőművi blokk már épült itt. Azóta azonban több évtized eltelt, fejlődtek a vizsgálati eszközök, vannak új módszerek, így még pontosabb képet kaphatnak a telephely jellemzőiről – fűzte hozzá a kormánybiztos.
Dr. Aszódi Attila emlékeztetett arra, hogy a telephely-vizsgálati program 2015 elején kezdődött, rengeteg területre terjed ki. Célja, hogy száz évre vonatkozóan azt mondhassák, hogy jól karakterizálták, nagy biztonsággal győződtek meg arról, hogy a terület alkalmas a két blokk befogadására. A telephelyengedélyre vonatkozó kérelmet még idén szeretnék benyújtani, a hatóságnak ettől az időponttól kezdve kevesebb mint fél év áll rendelkezésére, hogy azt elbírálja.