Új szintre emelték a Pakson megépülő blokkok biztonságát

Bács Zalán, a Roszatom közép-európai regionális központjának magyarországi igazgatója Pakson, a Magyar Atomenergia Egyesület vendégeként tartott előadást a vállalat oroszországi és külföldi projektjeiről. Elhangzott: a Roszatom jelenleg világelső a külföldi atomerőmű-építések terén. Harmincnégy reaktorra van megrendelése Európában, a Közel-Keleten és Délkelet-Ázsiában. Külföldi megrendelésállománya tízéves kitekintésben meghaladja a 110 milliárd dollárt.

Az erről szóló sajtóközlemény tanúsága szerint a regionális igazgató hangsúlyozta, hogy az elmúlt hat évben a Roszatom nyolc atomerőművi blokkot épített: kettőt a rosztovi atomerőműben, egy blokkot a kalinyini atomerőműben, egy gyorsneutronos blokkot a belojarszki atomerőműben, valamint egy reaktort az iráni Buserben. Két reaktorblokk létesült az indiai Kudankulamban, ahol a 2-es blokkba már berakták a fűtőelemeket, és ezzel május 11-én megkezdődött a blokk fizikai indítása. A világ első, 3+ generációs reaktorának fizikai indítása márciusban kezdődött Novovoronyezsben, az energiatermelés kezdetét pedig nyárra tervezik.

Bács Zalán beszámolt arról is, hogy a majdani Paks II atomerőműben működő 3+ generációs VVER-1200-as nyomottvizes blokkok egyik fő sajátossága, hogy a kiegészítő passzív biztonsági rendszerek a hagyományos aktív rendszerekkel együtt működnek. Az új blokkok kibírják az erős földrengést, ellenállnak egy cunaminak, hurrikánnak, illetve egy repülőgép rázuhanása sem tesz kárt bennük. Az új biztonsági szabványoknak megfelelően a reaktort kettős falú vasbeton védőépület, konténment veszi körül, a reaktortartály alatt pedig egy zónaolvadák-csapdát helyeztek el. A blokk rendelkezik vészhelyzeti passzív hőelvezető rendszerrel is. Mindezek a műszaki fejlesztések a Fukusima utáni követelményeket is figyelembe veszik és minőségileg új szintre emelik a biztonságot.