A Roger Schilling Fúvószenekar kapta az Arany Rozmaring díjat

Immáron huszonöt esztendeje őrzi a sváb zenei hagyományokat a Roger Schilling Fúvószenekar, a Paksi Német Nemzetiségi Önkormányzat Arany Rozmaring díjának idei kitüntetettje. A szervezet a német nemzetiségi kultúra és emberi kapcsolatok ápolása, fejlesztése érdekében végzett közéleti tevékenység elismerésére alapította a kitüntetést és először 2010-ben adták át.

Ez a 25 év nagyon tartalmas volt, folyamatos fejlődésen ment keresztül a zenekar. Most már azon kell gondolkodnunk, hogyan szerettessük meg a fiatalokkal ezt a zenét, hogy legyen utánpótlás és még sokáig fennmaradjon a zenekar, mondja Fricz József, a Roger Schilling Fúvószenekar alapító zenekarvezetője.
A Roger Schilling Fúvószenekar 1991 májusában alakult 14 taggal. A zenészek toborzása nem okozott gondot, ám a folytatás annál inkább, ugyanis nem volt hangszerük. A kitartó keresés, kutatás, kérdezés eredményeként végül összejött néhány kölcsönhangszer a muzsikáláshoz, majd szponzori támogatással megvásárolták az első saját hangszereket az indulás évének végén. Hasonló küzdelem várt rájuk próbaterem tekintetében is. Sokáig kölcsönkapott helyiségekben zajlott a gyakorlás, míg végül a német önkormányzat megalakulásával ez is megoldódott, azóta a szervezet székhelyén tartják próbáikat. A zenekar tagjaiból 1994 decemberében megalakult a Német Zenebarátok Egyesülete. A Roger Schilling zenekar fellépett már többek között Györkönyben, Németkéren, Budapesten, Szekszárdon, Sopronban, és állandó szereplői a paksi nagyrendezvényeknek, de külföldet is megjárta a társaság, muzsikájukat megismerhette már a közönség többek között Calellában, Laudában, Gerlingenben, Büchenbachban és Paks testvérvárosában Reichertshofenben, amelynek zenekarával a Reichertshofener Musikantennel régóta jó kapcsolatot ápolnak.

A szereplések mellett számos versenyeredménnyel, ezüst- és aranyminősítéssel is büszkélkedhetnek. Az eltelt két és fél évtized alatt zenei repertoárjuk egyre bővült, bár a kezdet ezen a téren sem volt könnyű. A jellemzően kézzel írott kottákat féltve őrizték a zenekarvezetők és nem szívesen adták oda gyűjteményes füzetüket, ám végül egy pécsi formációtól megérkezett a segítség. Ezt a gyűjtést tudták aztán az eltelt évek alatt bővíteni több csatornán, és ma már olyan bőséges a repertoárjuk, hogy akár tíz órát is tudnának egyfolytában játszani ismétlés nélkül. Elsősorban magyarországi sváb népzenét szólaltatnak meg, de a teljes zenei anyagukban megtalálhatók németországi népzenék és műdalok is, valamint magyar indulók és filmzenék.

A zenekart Paks önkormányzata 2008-ban Pro Urbe-díjjal tüntette ki, 2014-ben pedig megkapták a Pro Cultura Minoritatum Hungariae, azaz a magyarországi kisebbségek kultúrájáért díjat, amit a nemzetiségek napja alkalmából rendezett X. Nemzetiségi Gálán vettek át Budapesten. A Nemzeti Művelődési Intézet 2005-ben alapított díjával azoknak a Magyarországon élő nemzetiségekhez tartozó személyeknek, szervezeteknek a munkáját ismerik el, amelyek kiemelkedő tevékenységet végeznek anyanyelvű kulturális örökségük megtartásáért, fejlesztésért. A társaság tagjainak egyöntetű véleménye, hogy a zenekar összetartó ereje egymás elfogadásában, a sok együtt töltött időben és barátságukban rejlik.