A paksi térségben hasznosítják a novovoronyezsi tapasztalatokat

Rövid látogatást tett a novovoronyezsi atomerőműben Süli János, Paks polgármestere, a Paksi Társadalmi Tanács társelnöke, valamint a Társadalmi Ellenőrző Információs és Településfejlesztési Társulás (TEIT) két vezetője, dr. Bálint József és Gáncs István. A delegáció találkozott az orosz atomerőművek környezetének fejlesztésével foglalkozó egyesülés vezetőségével is.

Pakson a novovoronyezsi 6-os 7-es blokkhoz hasonló 1200 MW-os reaktorblokk építésének előkészítése zajlik, ez adta a látogatás apropóját. A magyar küldöttséget nem csupán az új orosz blokkok műszaki sajátosságai érdekelték, hanem az erőmű környezetében zajló élet és társadalmi tevékenység is, ezért eszmecserét folytattak az orosz atomerőművek környezetének fejlesztésével foglalkozó egyesülés vezetőségének tagjaival.

Gáncs István, a TEIT társelnöke azt mondta, 2014 végén vették fel a kapcsolatot a Roszatommal, valamint a nukleáris létesítmények üzemeltetésében érintett településeket tömörítő szervezettel. A mostani látogatás célja az volt, hogy a térség felkészítésében, a kommunikációban szerzett tapasztalatokról érdeklődjenek. Hogy minél gördülékenyebb legyen az eszmecsere és mindenre kiterjedjen, a kérdéseket, írásban előre megküldte a TEIT. Gáncs István azt mondta, nyilvánvalóvá vált számukra, hogy a paksi atomerőmű teljesítményfenntartási programja teljesen más fellépést kíván a TEIT-től.

– Erőteljesen hallatni kell a hangunkat, hogy az erőmű környezetében élők érdekeit képviseljük – húzta alá.

Azt mondta, a 30 km-es körben ez 100-120 ezer embert jelent.

A Roszatom közleménye szerint dr. Bálint József elnök Novovoronyezsben arról beszélt, hogy számukra nagyon fontos volt annak tanulmányozása, hogy miként zajlik a civilszervezetek, a hatóságok, illetve az atomerőművek vezetősége között az együttműködés. Hozzátette: nemcsak az orosz tapasztalatokra kíváncsiak, kapcsolatban állnak az Európai Unióban létesített atomerőművek környezetében működő társszervezetekkel is, ahonnan szintén számítanak tapasztalatokra.

– Az új blokkok építése mindig jelentős mozgást eredményez. A novovoronyezsi blokkok építésében mintegy 6000 ember vesz részt. Magától értetődő, hogy a helyi hatóságoknak kellő időben fel kell készülni az építők fogadására, lakhatásuk, élelmezésük, egészségügyi ellátásuk biztosítására, a közlekedés megszervezésére – hangsúlyozta Nyikolaj Nyetjaga novovoronyezsi polgármester.

A magyar küldöttség tagjai szerint az orosz kollégáik gyakorlatából számos hasznos tapasztalatot merítettek. Gáncs István hangsúlyozta, hogy egy ilyen gigaberuházásra készülve tudni kell, milyen kapacitásfejlesztésre van szükség az egészségügy és az oktatás terén, de el kell látni az építkezésen dolgozókat kulturális és sportszolgáltatásokkal is.

A novovoronyezsi atomerőmű az oroszországi atomerőműveket üzemeltető Roszenergoatom konszernhez tartozik. Az erőmű 42 km-re Voronyezstől, a Don folyó közelében épült. Ebben az erőműben létesült korábban az első nyomottvizes orosz blokk. Az erőmű mind az öt egysége később sorozatgyártásba került prototípus volt. Jelenleg három blokk termel áramot, az 1-es 2-es egységet 1984-ben, illetve 1990-ben leállították.

A 6-os és 7-es VVER-1200-as blokkok építése az AESZ-2006-os típus alapján 2007 óta zajlik. A 6-os blokk a múlt héten elérte a minimális ellenőrzött energiaszintet éppen a magyar delegáció ott léte alatt, a 7-es blokk építése pedig jelenleg is zajlik.