Aszódi Attila az Atomexpón beszélt Paks II-ről

Magyarország a fenntartható, megfizethető és biztonságos energiaforrás mellett döntött a paksi atomerőmű bővítésével – hangsúlyozta Aszódi Attila, a paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos az Atomexpo 2016 nemzetközi atomenergia-fórum plenáris ülésén, hétfőn Moszkvában. Ahogy arról az MTI beszámolt, Aszódi Attila kifejtette, hogy a csernobili és a fukusimai atomerőműi balesetek tanulságait figyelembe véve a Paks II projekt tervezéskor a nemzetközi és az európai uniós követelmények mentén kiemelt figyelmet fordítanak a nukleáris biztonságra, hogy semmilyen körülmények között se juthasson sugárzóanyag az erőmű környezetébe.

A plenáris ülést követően magyar újságíróknak elmondta, a fővállalkozói szerződés alapján a Roszatom cégcsoporton belül a Nyizsnyij Novgorodi Atomenergoprojekt (ASE-NIAEP) mérnöki iroda végzi a tervezői munkát, a tervek ellenőrzése a magyar fél feladata.

A plenáris ülésen Szergej Kirijenko, a Roszatom állami konszern vezérigazgatója kiemelte, hogy a párizsi klímakonferencia vállalásainak teljesítéséhez szükséges a szén-dioxid-mentes energiatermelés. A Roszatom vezérigazgatója kiemelte, az atomenergia és az alternatív energia termelése között a természeti adottságok figyelembe vétele mellett, a lehetőségek között egyensúlyt kell teremteni.