Heringes Anita: Paks ne váljon politikai focimeccs labdájává

Ismét szóba került atomerőmű támogatáspolitikája a Parlamentben az azonnali kérdések órájában. Heringes Anita szocialista képviselő arról kérdezte a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy Paksnak mekkora része volt abban, hogy kiemelkedő évet zárt az MVM. A paksi politikus arról beszélt: az MVM múlt évi értékelőjén elhangzott, hogy kiemelkedően eredményes esztendőt zártak, és ehhez a sikerhez a paksi erőmű teljesítménye nagyban hozzájárult. Szavai szerint a paksi atomerőmű dolgozói és a lakosság nélkül nem érték volna el ezt az eredményt. Leszögezte: ehhez képest a paksi atomerőmű támogatáspolitikája mind a mai napig nem megoldott, nincs megnyugtató válasz, hogyan oldják meg a paksi sport-, alapítványi támogatásokat, mi lesz a térségfejlesztési támogatásokkal. Kitért arra, hogy múlt héten bejelentették, hogy az ASE mentőövet kap: Seszták Miklós engedélyezi az eddigi elmaradások kifizetését.

– Az a baj, hogy ettől nem nyugodtak meg maradéktalanul a kedélyek otthon, hiszen sok kárt okozott a késlekedés a sportegyesületeknek, nem tudtak időben elkezdeni szerződni a következő évadra.  Lesz hosszú távú megoldás? Paks és környéke megérdemli, hogy ne váljanak politikai focimeccs labdájává, amit ide-oda rugdosnak – fogalmazott.

A minisztérium részéről válaszoló Fónagy János államtitkár azt mondta: az MVM-csoport versenyképes, operatív holding. Az adatok azt mutatják, hogy a paksi atomerőműnek megkerülhetetlen szerepe volt a tavalyi eredményekben, s az erőmű a magyar gazdaságnak is meghatározó szereplője.  – Mindez arra ad kellő alapot, hogy Paks – mint eddig is – úgy is mint település és úgy is mint a magyar gazdaság egyik legjelentősebb szegmense a múltban is és a jelenben is megkapta mindazt a támogatást, amelyre az eredményei alapján jogosult – mondta Fónagy János. Hozzátette: kéri, hogy a szakágazati sporttámogatásokkal ne keverjék össze az elért eredményeket.