Perczel Béla-díjat kapott a paksi ügyvéd

Dr. Wartig László paksi ügyvéd kapta idén a Magyar Jogász Egylet Tolna Megyei Szervezete által 2009-ben alapított Perczel Béla-díjat, amelyet évente adományoznak a jogászegylet azon tagja számára, aki a Tolna Megyei Szervezetben kiemelkedő munkát végzett és jogászi pályafutása is erre méltóvá teszi. A díjat a szervezet pénteki szekszárdi ülésén dr. Nőt László elnök adta át.

Dr. Wartig László az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán szerzett diplomát 1979-ben. Ugyanebben az évben a Paksi Járási Ügyvédi Munkaközösség tagja lett. 1981-ben jogi szakvizsgát tett, azóta egyéni ügyvédként tevékenykedik Pakson, illetve alirodát tart fenn Dunaföldváron. 1992-ben középfokú ingatlan-értékbecslői oklevelet szerzett.

1980-tól 1988-ig a Megyei Hazafias Népfront Közjogi Munkabizottságának elnökeként tevékenyen részt vett törvénytervezetek társadalmi vitájának szervezésében. Dolgozott abban a bizottságban, amely az 1985-ös – már kettős jelölést lehetővé tevő – választási törvény kidolgozásáért volt felelős. Ügyvédként a Pakson és a környező településeken működő számos civilszervezet alapító okiratának elkészítését vállalta ellenszolgáltatás nélkül, a Balogh Antal Katolikus Iskola alapító okiratának végleges formába öntését és ellenjegyzését készítette el. Tíz éven át elnöke volt a Paks Város Múzeumbarátai Egyesületének, nyolc évig a Paksi Vak Bottyán Gimnázium Iskolaszékének, valamint szülői munkaközösségének. Ezt megelőzően 1996-ban létrehozta a Gyermekeinkért és Jövőnkért Alapítványt, amelynek a kezdetektől a kuratórium elnöke és anyagi támogatója volt. Az alapítvány most is sikeresen működik, de a kuratóriumi elnöki stafétát már továbbadta. Sikeres kezdeményezője és nagyvonalú támogatója a Magyar Himnuszt legszebben éneklő iskolák versenyének. Nemcsak Pakson, hanem Madocsán és Dunaföldváron is aktív szereplője a közéletnek. Az elmúlt 15 évben 12 joghallgató nyári gyakorlatát biztosította.

Az indoklás arra is kitért, hogy dr. Wartig László polgári és büntető ügyekben egyaránt elfogad kirendeléseket, illetve ismert arról, hogy a BV Intézetben fogvatartottakkal személyes kapcsolat tart és az elvárható mértéknél is nagyobb segítséget nyújt számukra. Önzetlenül járt el elhunyt ügyvédkollégák irodájának végelszámolójaként is. Éveken át volt a Tolna Megyei Ügyvédi Kamara elnökségének póttagja, majd elnökségi tagja, jelenleg az ellenőrző bizottságban dolgozik. A Magyar Jogászegylet Tolna Megyei Szervezetének sok éven át volt vezetőségi tagja. Dr. Wartig László a jogászegylet megyei szervezetének önzetlen támogatója.