Aszódi Attila: tartható a 2018-as kezdés

A meglévő blokkétól elkülönülő, önálló melegvizes csatornája lesz Paks II-nek, a blokkok pedig az eredetileg tervezettnél valamivel északabbra kerülnek és nagyobb lesz az alapterületük, számolt be a koncepciótervezés során nyert részletes információk alapján elvégzett pontosításokról dr. Aszódi Attila Siófokon. A kormánybiztos az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület által szervezett, Vitassuk meg a jövőnket! című konferencián beszélt arról, hogy szavai szerint meglehetősen intenzíven folyik a munka a projektben. A környezetvédelmi hatóságnak a napokban nyújtották be a pontosításokat tartalmazó dokumentációt. Mint Aszódi Attila mondta, ezeket a korrekciókat a biztonsági követelmények mind magasabb szintű teljesítése érdekében végezték el. Ilyen például az is, hogy a 2014-ben készült környezetvédelmi hatástanulmányban szerepeltetettnél több dízelgenerátorral számolnak. Az, hogy az új blokkok külön melegvizes csatornát kapnak, a kormánybiztos szavai szerint egyszerűsítést jelent az építkezés és üzemeltetés tekintetében is, illetve nagyobb garanciát a környezetvédelmi elvárások teljesítésére. Azzal pedig, hogy északabbra tolódnak a blokkok és nagyobb területet vesznek igénybe, csupán a felvonulási terület csökken.

– Azt reméljük, hogy rövidesen megkapjuk a környezetvédelmi engedélyt – fogalmazott dr. Aszódi Attila. Kifejtette, hogy a telephelyengedély-kérelmet még idén tervezik benyújtani, ehhez nem sok vizsgálat eredménye hiányzik. E két engedélyben foglaltak birtokában lehet a létesítési engedélykérelmet kidolgozni megfeleltetve minden követelménynek. Ez egy 100 ezer oldalas dokumentáció, amit a kormánybiztos szavai szerint egyéves munkával lehet összeállítani. Az értékelésére az OAH-nak 12 + 3 hónap áll rendelkezésére. – Még sok munka van előttünk – összegezte a kormánybiztos, aki szerint ennek ellenére tartható a 2018-as kezdés.

A konferencia gondolatébresztő előadásában, a szervező egyesület elnöke, Bakács István arról beszélt, hogy a válság után drámaian estek az energia-, beleértve a villamosenergia-árak, s a következő években nem is számítanak a tendencia megfordulására. Miként kifejtette, egyértelműen a túlkínálat okozza mindezt, illetve a megújuló energiahordozók túlzott térnyerése. Ezek igen drágák, nem piaci áron értékesítik, hanem kötelező átvételi áron, a többletet pedig valakinek: a lakosságnak vagy az iparnak meg kell fizetnie. Ez az oka annak, hogy a fogyasztói árban nem tükröződik az árcsökkenés, vázolta. Az Európai Unió és annak egyes országai felismerve ezt a problémát keresik a megoldást. Bakács István kérdésünkre elmondta, hogy annak ellenére, hogy most túlkínálat van, Paks II-re szükség van. Egyrészt azért, mert alapvetően pótlásra készül – sok a régi, leselejtezésre szoruló erőmű hazánkban – másrészt jelentős, jelenleg 30% az import aránya. – Most van, olcsó is, de ez hosszú távon nem marad fenn – érvelt Bakács István.