Jó tudni: tűz- és balesetmentes pihenés

A nyár beköszöntével megkezdődött a szabadtéri programok, a fesztiválok, a nyaralás és a nyári táborok időszaka. A felhőtlen kikapcsolódást, pihenést vagy szórakozást azonban könnyen tönkreteheti egy baleset vagy tűzeset. A biztonság és a felhőtlen pihenés érdekében fontos tisztában lenni az erre az időszakra leginkább jellemző veszélyekkel és a baj megelőzésének lehetőségeivel, hívja fel a figyelmet honlapján a katasztrófavédelem.

Otthon: a konyhai, az elektromos hálózat, valamint az elektromos berendezések túlterheléséből adódó tűzesetek ebben az időszakban is előfordulhatnak. A serpenyőben meggyulladó olajat soha ne próbálják vízzel eloltani, elektromos tűz esetén pedig először áramtalanítani kell a helyiséget.

Nyaraláskor: elsősorban viharok idején illetve kerti sütés-főzés közben fordulnak elő tűzesetek. Ha vihar közeleg, ajánlott a kerti bútorokat rögzíteni vagy biztonságos helyre vinni nehogy felkapja, elsodorja ezeket az erős szél. A kertben meggyújtott tüzet soha ne hagyják felügyelet nélkül és mindig legyen kéznél megfelelő mennyiségű oltóanyag.

Táborban: túrázáskor ne hagyják el a csoportot, legyen a hátizsákban mindig feltöltött mobiltelefon és térkép. Ha segítségre van szükség, a lehető legpontosabban próbálják megadni a helyszínt.

Fesztiválokon: a legnagyobb kockázatot a nagy tömeg és a bódult emberek jelentik ezeken a helyszíneken. Bármilyen jellegű baj esetén a legfontosabb, hogy nyugodtan kövessék a biztonsági személyzet utasításait. A legnagyobb rendezvényeken operatív törzs működik, amely indokolt esetben dönt a program felfüggesztéséről.

Szabadban: a tartósan csapadékmentes, száraz időszakokban nagyobb a szabadtéri tüzek kialakulásának esélye. Mielőtt tüzet gyújtanának a szabadban tájékozódjanak arról, nincs-e érvényben tűzgyújtási tilalom. Minden szabadban észlelt tűzesetet be kell jelenteni a 112-es segélyhívó számon.

Közlekedés: a hőség és a hétvégenként nagyobb forgalom miatt emelkedik a balesetek száma, amelyek miatt torlódás alakulhat ki, ilyen esetben előfordulhat, hogy hosszabban kell várakozni. Ezért legyen az autóban megfelelő mennyiségű folyadék. Kisgyermekeket, alvó embert, háziállatot ne hagyjanak a tűző napon a bezárt járműben.

Vízparton: leggyakrabban a hirtelen jött viharok jelentenek veszélyt. A hazai nagy tavakon viharjelző rendszert működtet a katasztrófavédelem. Az I. fokú viharjelzés – percenként negyvenötször felvillanó sárga fényjelzés – esetén a parttól 500 méternél nagyobb távolságra tilos fürödni. A II. fokú viharjelzés – percenként kilencvenszer felvillanó sárga fényjelzés – esetén fürödni tilos.

Okostelefonra, táblagépre telepíthető a katasztrófavédelem „VÉSZ” alkalmazása, aminek segítségével személyre szabottan és folyamatosan értesülhetnek a lakosságot érintő beavatkozásokról, a közlekedést befolyásoló balesetekről és az Országos Meteorológiai Szolgálat által kiadott riasztásokról. A lehetőségről itt részletes tájékoztatót olvashatnak.