Nem csökken a szemétszállítás színvonala

Paksot és a társult településeket nem fenyegeti az a veszély, hogy az utcán marad a szemét, a hulladékot az eddigi minőségben és rend szerint szállítja el továbbra is a szolgáltató. A törvényi változás miatti átalakulás zavartalanságáért folyamatosan egyeztet a tulajdonosokkal és a nemzeti koordináló szervezettel a Paksi Hulladékgazdálkodási Nonprofit (PHG) Kft.

Április 1-jétől a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt. vette át a díjbeszedés jogát a szolgáltatóktól, de az új rendszer még nem állt fel. – Az áprilistól esedékes számlákat már nem vagyunk jogosultak kiállítani – tájékoztatott dr. Sárosi József, a PHG ügyvezetője, aki arra kéri a lakosságot, hogy akinek csoportos beszedési megbízása van, az jelezzen a bankja felé és ne utalja a pénzt a paksi cég számlájára. Tartalékoljanak, mondja, mert várhatóan pár héten belül megérkeznek majd a számlák az elmaradt hónapokra is a központi koordináló szervezettől. Amint megkötötték a szerződést az új állami céggel, mindenkit értesíteni fognak levélben és a helyi médián keresztül is arról, hogy mi lesz a fizetési eljárás menete, ígérte a paksi szolgáltató.

Az NHKV Zrt. vezetői már tájékozódtak Pakson, és elismerően vélekedtek a szolgáltatás minőségéről és a szakmai adatokról. Mindannyiunk érdeke, hogy a jövőben is megmaradjon a megszokott szolgáltatási színvonal, mondta Sárosi József, aki bízik abban, hogy a munkatársaik száma sem változik. A paksi központú cégnél nincsenek likviditási problémák. Azért, hogy ez így is maradjon, folyamatosan egyeztetnek a tulajdonos önkormányzatokkal és a koordináló szervezettel azért, hogy ha az üzemeltetésre előlegre lesz szükség, azt időben megkapják. Az új szolgáltatási árakról még nem rendelkeznek információkkal, ami biztos, hogy több nem lehet az eddig fizetettnél.

Sárosi József arra is felhívta a figyelmet, hogy a rendszer költséghatékonyabb üzemeltetéséhez a lakosság is hozzájárulhat. Bár országos viszonylatban a paksi szolgáltató az elsők között szerepel az évenkénti 10-11 zöldjárattal. Ennek ellenére még mindig nagyon sok zöldhulladék érkezik be a telepre a kommunális hulladékkal, így ahelyett, hogy hasznosítható komposzt készülne belőle, a lerakóra kerül, növelve a szeméthegy és a lerakási illeték nagyságát. Ezért arra kérik a lakosságot, hogy gyűjtse külön a zöldhulladékot, amit a cég az igényekhez igazítottan rendszeresen elszállít, illetve igényelje az ingyenes komposztládát, amiből még sok van a telepen, és amelynek használatával további hulladékmennyiség téríthető el a telepről.

A kommunális hulladékban nem csak a zöldhulladék fordul elő gyakorta, még mindig sok a szelektív szemét, amit nemtörődömségből nem gyűjtenek külön. A telep minél gazdaságosabb működtetéséért fontos lenne, hogy a papír-, a műanyag- és a fémhulladék a kék fedelű gyűjtőedénybe kerüljön, amelyből szintén van még raktáron, hiszen nem mindenki vette át.