Európa-bajnoki érmeket hoztak haza a paksi erőemelők

Szép sikereket értek el a paksi erőemelők a Gyulán megrendezett WUAP Európa-bajnokságon. A Paks Powerlifting Club tagjai közül Hosszú Balázs az ifi 75 kg-osok között, Tumpek Róbert pedig a junior 90 kg-ban szerzett aranyérmet, ő egyben a junior abszolút második helyével is büszkélkedhet. Csepella Balázs (ifi 110 kg) és Adorján Ádám (junior 100 kg) a dobogó második fokára állhatott fel Gyulán, ahol Szigeti Nikolett bronzérmes lett a junior 56 kg-osok versenyében.

Az erőemelés egy három gyakorlatból – guggolásból, fekvenyomásból és felhúzásból – álló versenysport, tudtuk meg Tumpek Róberttől, a klub alapítójától. Minden gyakorlat elvégzésére három lehetőség van, a cél a legnagyobb súly megmozgatása. Végül ebből áll össze egy összetett eredmény ami alapján rangsorolják a versenyzőket. Róbert egyébként 2014-ben kezdett versenyezni, egy év múlva csatlakozott hozzá pár edzőtárs, és 2016 elején jutottak el odáig, hogy nevet adjanak klubjuknak. Céljuk egy olyan csapat összeállítása, ami hazai és nemzetközi szinten is megállja a helyét és szép eredményeket tud hozni akár világversenyekről is.

Az Európa-bajnokág előtt a a WPC Erőemelő, Fekvenyomó és Felhúzó Magyar Bajnokságon is remekeltek a paksiak – Szigeti Nikolett, Loparits Jessica, Hosszú Balázs, Dominik Lázár, Adorján Ádám és Tumpek Róbert – összesen 12 éremmel tért haza.