Kaposváron járt a turisztikai szakbizottság

Kaposvárra látogatott az önkormányzat turisztikai és városmarketing-bizottsága, ahol az ottani szakbizottság tagjaival találkoztak. A tapasztalatcserén túl a jövőbeni közös munkáról is egyeztettek.

Évek óta jól működő szakmai kapcsolatot ápol Paks Kaposvárral a turizmus terén, ez tovább bővült a két, a helyi turisztikáért és városmarketing-tevékenységért felelős szakbizottság közötti kapcsolatfelvétellel. A Pakson májusban megalakult grémium tagjai csütörtökön látogattak Somogy megye székhelyére.

– Szokták mondani, hogy a legjobbaktól kell tanulni. Kaposváron láttuk, milyen háttérmunka szükséges a látványos eredményekhez. Fontos tapasztalat, hogy alulról építkező, a civilszervezetekkel együttműködő, komoly szakmai szervezetre épülő bizottság tud csak jól dolgozni – mondta el Kovács Sándor, a paksi bizottság elnöke. Hozzátette: – Fontos az is, hogy egységes turisztikai és városmarketing-koncepcióval rendelkezzünk, és együttműködjünk a helyi civilek mellett a vállalkozókkal és az önkormányzattal is.Azt is láttuk, hogy szakemberek bevonásával lehet jó koncepciót kialakítani.

Czink Dóra turisztikai referens, a bizottság referense hozzáfűzte: – Az, hogy Kaposváron épp Rippl-Rónai József köré épül a városmarketing, egy alapos kutatásokon alapuló, komplex koncepció eredménye. Pakson is a szakemberekkel és a városlakókkal közösen kell dönteni minderről. Lehet, hogy itt nem egy személy köré építkezünk majd, hanem visszanyúlunk a gasztronómiai hagyományokhoz, a város történelméhez vagy a Dunához.

Kovács Sándor arról is beszélt: bizottságuk volt az első, amely úgy gondolta, hogy megtölti tartalommal a Paks és Kaposvár között megszületett együttműködési megállapodást.

– Komoly lehetőségeket látok a paksi turizmus fellendítésében. A horgászturizmus terén felvesszük a kapcsolatot a paksi egyesületekkel, és fontos állomás lehet, ha majd megállnak Paksnál a Dunán közlekedő turistahajók – tette hozzá Kovács Sándor, aki szerint meg kellene vizsgálni, mennyire megfelelő rendezvényhelyszín a Duna-korzó és újragondolná a tervezett vízi színpad projektet is. Véleménye szerint egy egyszerűbb, jóval olcsóbb vízi színpad és egy külön nemzetközi hajókikötő megfelelőbb lenne Paks számára.
A két város közötti kapcsolat szeptemberben a kaposvári szakemberek látogatásával folytatódik, akkor már a konkrét közös munkáról döntenek. A turisztikai és városmarketing bizottság további szakmai kapcsolatfelvételeket is tervez a régión belül.