Elbúcsúztak Pakstól a határon túli középiskolások

Mint minden más programot, a határon túli magyar középiskolások táborának menetrendjét is átszabta a mostoha időjárás, le kellett mondaniuk a fiataloknak a strandolásról és talán nem mutatta olyan szép arcát a helyszín, Cseresznyés sem. A szokatlanul hűvös idő azonban sem a kapcsolatépítésnek, sem a műhelymunkának nem ártott, sőt talán éppen segítette azt. Mindenesetre a diákok és felnőttek beszámolója szerint nagyon tartalmasan és vidáman teltek az elmúlt napok a Cseresznyéskert Erdei Iskolában, ahol huszonharmadszor gyűltek össze határon túl élő magyar középiskolások. Idén kísérőkkel, szekcióvezetőkkel együtt harminckilencen táboroznak az erdei iskolában, de nem egyszer megszaporodott a létszám, hiszen érkeztek sorra az előadók és egyes programokra vendégek is. Azt, hogy a tábornak varázsa van, az is igazolta, hogy régi táborozók lepték meg a mostaniakat, Adáról, Temesvárról, Viskről is jöttek fiatalok, akiket – úgy tűnik – nagyon szoros kötelék fűz Pakshoz, a táborhoz. Egyikük, a Visken élő Lator Enikő minden bizonnyal rekorder, ez volt a kilencedik alkalom, hogy itt járt. A szintén viski Mézes Roland és barátja, Ricsi harmadízben jött néhány társával Dancs Éva tanárnővel együtt. Azt mondta, remek dolog, hogy Pakson megrendezik a tábort. Számára a magyarságának, nyelvének megőrzése nagyon fontos. Nagyra értékelte a tábort dr. habil. Fűzfa Balázs irodalomtörténész is, aki a nyitó előadást tartotta. Hozzá kell tennünk, nagy sikerrel. A diákok és – ahogy elárulta – ő maga is élvezte. Mint minden évben, idén is egy tematika köré épült a munka. Gyulai István, aki immár negyedszer szervezte a Gutai István által alapított tábort, ezúttal a „Múzsák, feleségek, szerelmek” témát választotta. Ezzel támogatást is nyert a programra a Csengey Dénes Kulturális Központ, de – ahogy mindig – a határon túli középiskolások táborát az önkormányzat finanszírozta beépítve azt az intézmény költségvetésébe. A részvétel ingyenes, sőt a Budapestről ide- és visszaszállítást is Paks város finanszírozza. Az önkormányzat nevében Barnabás István alpolgármester üdvözölte a diákokat azt kívánva nekik, hogy köttessenek barátságok, szerelmek. Függetlenül az ösztönzéstől éppen ez a tábor egyik erőssége, hiszen – ahogy Gyulai István mondta – nemcsak a tábor életképes, hanem a diákok között Cseresznyésben született kapcsolat is. Szekeres Vivien, a galántai Kodály Zoltán Gimnázium idén végzett diákja azt mondta, jó, hogy egymástól távol élő magyar fiatalokkal ismerhetik meg egymást. – Nagyon jó ez a tábor, szeretem a hangulatát – fogalmazott, a fiatal, aki harmadízben jött vissza Paksra.

Kézdivásárhelyről, Viskről, Galántáról, azaz Paks testvértelepüléseiről, illetve Temesvárról, Petrozsényből és Lupényból érkeztek fiatalok, akik kísérőkkel együtt harminckilencen zenei, filmes és drámacsoportokban foglalkoztak a témával, s készültek a hagyományos táborzáró bemutatkozásokra. Gyulai István beszámolt arról, hogy a kiválasztott témát több aspektusból megvizsgálták, irodalomtörténész, színész, képzőművész, szakpszichológus, történész és múzeumpedagógus gondolatait is megismerhették a diákok. A már említett dr. habil. Fűzfa Balázs előadásának nagyon jó visszhangja volt. Az irodalomtörténész a fiatalokkal egy nyelvet beszélve Csokonai, Berzsenyi, Petőfi, Ady, Szabó Lőrinc, Nemes Nagy Ágnes és még néhány nagyszerű szerző művein, munkásságán keresztül mutatta be a téma költészetet érintő vonatkozásait. Mint mondta, azok közül választott, akik halhatatlanná tették a szerelmet a magyar költészetben. Azt, hogy ezt a témát választották egy középiskolások részvételével zajló tábor témájául, kifejezett jó ötletnek tartja, hiszen – mint mondta – ők azok, akik először átélik a szerelem nagyszerűségét és mélységét. – Nagyon jó téma és a korosztályhoz illik, bár kicsit tartunk tőle, mert mi, felnőttek álszeméremmel azt gondoljuk, hogy ezek a fiatalok túl kicsik – fejtegette hozzáfűzve, hogy eközben nagyon mélyen gondolkodnak a szerelemről, mint minden más emberi érzésről. Ugyancsak élvezték a táborozók Koltai Róbert dalokkal, humoros történetekkel tarkított előadását, de nagy sikert aratott a paksi felolvasószínház vendégszereplése, ahol maga a táborvezető, Gyulai István több karakterben „színpadra lépett” a Csengey Dénes Kulturális Központ rendszeres előadásaiból ismert amatőr színjátszótársai társaságában.

Vasárnap nemcsak a búcsú, hanem az egy hét alatt tanultak bemutatásának ideje is eljött. Először az evangélikus templomban vendégszerepeltek zenés irodalmi műsorral, majd a táborban adták elő ennek könnyedebb, a drámacsoport előadásával színesített változatát. Itt ismerhették meg a résztvevők és a vendégek a tábori életről született lapot, a Visszhangot és a táborban készült filmet, ami szakítva a hagyományokkal nem önálló produkció volt, hanem a tavalyi folytatása. Gyulai István táborvezető a pozitívumok között említette, hogy ezeken az előadásokon, s ebben a munkában nemcsak a diákok, hanem a kísérők, pedagógusok is aktívan részt vettek. Ugyancsak örömmel konstatálta a korábbi táborozók Cseresznyésben tett látogatását. – Érdemes fontolóra venni, hogy jövőre rendezzünk nyílt napot, ahova kifejezetten visszavárjuk azokat a fiatalokat, akik szép emlékeket őriznek a cseresznyési táborról – mondta.