Jó tudni: a kéményseprő nem kér készpénzt

A közelmúltban a központi ügyfélszolgálatra bejelentés érkezett, hogy valaki vagy valakik, a katasztrófavédelem kéményseprőinek adják ki magukat és pénzt kérnek a munkáért. A katasztrófavédelem alkalmazásában dolgozó kéményseprők nem kérnek, és nem vesznek át készpénzt az ügyféltől, hívja fel a figyelmet honlapján az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Július elsején tizenöt megye területén a katasztrófavédelem kéményseprőipari szerve vette át a kéményseprési feladatokat, és július 18-a óta több száz kéményseprő rója az utakat a kötelező sormunkák elvégzése érdekében, írják. Az új szabályozással életbe lépett új típusú kéményseprés legfontosabb újdonsága, hogy ingyenes azon magántulajdonban lévő ingatlanok esetében, ahol nincs bejelentett vállalkozás, egyéni vállalkozó, civil szervezet, és a kéményseprőipari szerv által felajánlott első két időpont valamelyikében sikerül elvégezni az ellenőrzést. A megrendelésre elvégzett feladatok díját kizárólag számviteli bizonylat ellenében, vagy sárga csekken, átutalással lehet kifizetni.

A katasztrófavédelem állományába tartozó kéményseprőt egyértelműen azonosítja munkaruhája és a szolgálati igazolványa. Az állampolgárokat arra kérik, hogy a katasztrófavédelem kéményseprő munkatársától kérjék el igazolványát és ellenőrizzék személyazonosságát.