Segítség a beiskolázáshoz

Túl vagyunk a nyári szünidő derekán, van még bőven idő a szeptemberi becsengetésig, de már most érdemes utánajárni, milyen anyagi segítséget kaphatnak a családok a beiskolázáshoz, iskoláztatáshoz. A paksi önkormányzatnál több lehetőség is létezik.

Az egyik az egész tanévre szóló kedvezményes diákbérlet, amit azok a paksi és itt is tanuló általános és középiskolások vehetnek igénybe, akik legalább egy kilométerre laknak oktatási intézményüktől, illetve sport- vagy művészeti tevékenység miatt utaznak helyi járattal, és az adott útvonalon van buszközlekedés. A lehetőséggel a Paksra helyközi járattal beutazó csámpai és gyapai gyerekek is élhetnek. A kérelmet az első bérlet lejártát követő egy hónapon belül kell beadni a polgármesteri hivatal szociális osztályán, azután már egyéni ütemezésben, a polgármesteri hivatal pénztárában lehet felvenni a lejárt bérletek vételárának nyolcvan százalékát. Arra figyelni kell, hogy az utolsó, júniusi bérlet lejártát követően egy hónapon belül érvényesíteni kell a kedvezményt.

Ahogy a kedvezményes diákbérlet, úgy az általános és középiskolás roma tanulóknak létrehozott felzárkóztatási ösztöndíj is évek óta létező támogatási forma Pakson. Ezt azok a diákok kérhetik, akiknek nincsen igazolatlan hiányzásuk és tanulmányi eredményük legalább közepes. Amennyiben a gyermek elmúlt tanév végi tanulmányi eredménye megfelel a feltételnek és a szülő a kérelmet szeptember 15-ig benyújtja a szociális osztályon, akkor arra a hónapra már jár a megítélt ösztöndíj, ami a tanulmányi átlagtól függően 3 és 8 ezer forint közötti összeg havonta. Az ösztöndíjat februárban újra kérelmezni kell, akkor a félévi tanulmányi eredményt veszik figyelembe.

Helyi specialitás a rendszeres nevelési segély, amivel elsősorban az étkezési térítési díjhoz járul hozzá az önkormányzat. Ezt akkor kérheti a család, ha nem részesül az általános iskola befejezéséig teljesen díjmentes étkezést biztosító, állami forrásból finanszírozott, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben. A támogatás mértéke egyrészt a család jövedelmétől függ, másrészt attól, hogy mennyi a térítési díj. A megítélt összeget az oktatási intézménynek utalják, a családoknak az ezzel csökkentett díjat kell kifizetni. A kérelmek benyújtása szeptemberben lesz aktuális, amihez a szociális osztályon vagy a gyermekjóléti szolgálatnál lehet kérni nyomtatványt.

Bár nem kifejezetten a beiskolázáshoz, iskoláztatáshoz kapcsolódó támogatási forma a rendkívüli települési támogatás, a tanévkezdés idején mindig több igénylés érkezik a hivatalba. Azért nem kifejezetten a beiskolázáshoz kapcsolható, mert év közben bármikor, de legfeljebb három alkalommal adható be erre kérelem. A támogatás egyszeri pénzbeli vagy természetbeni juttatás, elsősorban Erzsébet-utalványban kapják meg az érintettek. A jogosultság, illetve a támogatás mértékének megállapításánál a jövedelmet és a család egyéb szociális helyzetét veszik figyelembe, illetve azt, hogy óvodában, általános iskolában, középiskolában vagy felsőfokú oktatásban kezdi-e meg a gyermek a tanévet, tájékoztatott Badics Istvánné. A szociális osztály vezetője azt is elmondta, hogy a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény esetében azok a családok, melyek augusztus 1-jén jogosultak voltak, gyermekenként 5800 forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak. Az erről szóló értesítést időben postázzák, az utalványokat augusztus végén lehet majd átvenni. Kohl Gy.